Hammer bru (Lørenskog): Forskjell mellom sideversjoner

m
ingen redigeringsforklaring
(Ny side: '''Hammer bru''' er ei steinhvelvsbru over Losbyelva, et par hundre meter vest for Hammer-gårdene og Lørenskog kirke. Den utgjorde en del av kongeveien...)
 
mIngen redigeringsforklaring
 
(12 mellomliggende versjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Hammer bru''' er ei [[steinhvelvsbru]] over [[Losbyelva]], et par hundre meter vest for [[Hammer i Lørenskog|Hammer]]-gårdene og [[Lørenskog kirke]]. Den utgjorde en del av kongeveien mellom [[Kristiania]] og [[Romerike]] og ble ombygd til sitt nåværende utseende i [[1870]]. Brua, som er den eneste gjenværende steinhvelvsbrua langs denne veien, ble restaurert i [[2007]]. Den er nå en del av gang- og sykkelstinettet i [[Lørenskog]].
{{thumb|Hammerbru.jpg|Hammer bru i Lørenskog, sett fra nordøst.|Kristian Hunskaar 2008.}}{{thumb|Hammer_bru_Loerenskog_LL068.jpg|Hammer bru over Losbyelva.| André Clemetsen.}}'''[[Hammer bru (Lørenskog)|Hammer bru]]''' er ei [[steinhvelvsbru]] over [[Losbyelva]], et par hundre meter vest for [[Hammer i Lørenskog|Hammer]]-gårdene og [[Lørenskog kirke]], øst for krysset [[Gamleveien (Lørenskog)|Gamleveien]]/[[Nordliveien (Lørenskog)|Nordliveien]] i [[Lørenskog]].  


Hammer bru er ca. 15 meter lang og ca. 6,5 meter bred. I ytterkant har den en steinforhøyning på ca. 20 cm som stedvis er utbedret med betong. Veidekket var opprinnelig av grus, men etter siste restaurering er det lagt asfalt i hele bruas bredde. Ved restaureringa ble brua også utstyrt med et rekkverk av jern, levert av [[Helle Jernindustri]] i [[Kragerø]].
Hammer bru utgjorde en del av [[kongevei]]en mellom [[Kristiania]] og [[Romerike]] og ble ombygd til sitt nåværende utseende i [[1870]]. Brua, som er den eneste gjenværende steinhvelvsbrua langs denne veien, ble restaurert i [[2007]]. Den er nå en del av gang- og sykkelstinettet i [[Lørenskog]].


Brua ble i [[2000]] tatt inn i Statens Vegvesens verneplan for veier, bruer og veirelaterte kulturminner.
Hammer bru er ca. 15 meter lang og ca. 6,5 meter bred. Lysåpninga er ca. 5,5 m. I ytterkant har den en steinforhøyning på ca. 20 cm som stedvis er utbedret med betong. Veidekket var opprinnelig av grus, men etter siste restaurering er det lagt asfalt i hele bruas bredde. Før var ei ca. 2,5 meter bred stripe midt i kjørebanen asfaltert. Ved restaureringa ble brua også utstyrt med et rekkverk av jern, levert av [[Helle Jernindustri]] i [[Kragerø]].


Bruer av denne typen ble vanlige i Norge omkring [[1800]]. Dateringa er noe usikker, da visse kilder tyder på at brua ble bygd i perioden [[1811]]–[[1815]], da denne delen av [[Den Strømmenske kongevei]], kongeveien mellom [[Oslo|Christiania]] og [[Romerike]], var under bygging. Det er imidlertid også hevdet at Hammer bru skriver seg fra ei utbedring av kongeveien rundt [[1860]]–[[1870]]. Brua er den eneste gjenværende steinhvelvsbrua langs denne veien.
Hammer bru er i dag en del av gang- og sykkelstien langs Gamleveien og tilhører derfor Lørenskog kommune, som nylig har restaurert den. Brua ble i [[2000]] tatt inn i [[Statens Vegvesen]]s verneplan for veier, bruer og veirelaterte kulturminner.
{{Lørenskog leksikon}}
[[Kategori:Bruer]]
[[Kategori:Lørenskog kommune]]
[[Kategori:Lørenskog kommune]]
[[Kategori:Bruer i Akershus]]
[[Kategori:Kulturminner]]
[[Kategori:Kulturminner fra 1800-tallet]]
Skribenter
10 736

redigeringer