Hammeren kraftverk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hammeren kraftverk ligger i Maridalen i Oslo. Bildet viser kraftstasjonsbygningen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Hammeren kraftverk ligger ved Hammeren i Maridalen i Oslo, nordvest for Maridalsvannet. Det er Norges eldste vannkraftverk i drift.

Kraftstasjonsbygningen, der kraften produseres, ligger der Skjersjøelva har sitt utløp i Maridalsvannet. Vannet føres til kraftstasjonen i rør fra Skjersjødammen, og utnytter et fall mellom de to vannene på ca. 100 meter.

Kraftverket ble satt i drift i år 1900 etter å ha fått konsesjon til bygging av anlegget og til kraftgjennomføring av Aker herred, og var Kristianias første vannkraftverk. Da hadde byen i åtte år hatt kommunal elektrisitetsforsyning fra et utilstrekkelig kullfyrt dampkraftverk i Rosenkrantz gate.

Kraften som ble produsert ved Hammeren ble opprinnelig ført til Ankertorget sekundærstasjon mellom Hausmanns gate og Akerselva for videre distribusjon. Kraftverket hadde ved oppstarten seks aggregater på til sammen 2,5 MW. Disse ble i 1927 erstattet av ett aggregat på 5 MW.

Hammeren kraftverk er i fortsatt i drift. Midlere årsproduksjon er 16 GWh, noe som tilsvarer årsforbruket til rundt 800 husstander. Det er altså et lite kraftverk.

Strømmen sendes i dag til Korsvoll transformatorstasjon for distribusjon. En del av mastene som går ut fra kraftverket er fra 1920-tallet, og således blant de eldste i landet som er i bruk. De er imidlertid ikke originale for Hammeren, de var opprinnelig del av en annen ledning, fra Aker Elektrisistetsverk, som omkranset hovedstaden på 1920-tallet. Mellom 1965 og 1968 ble mastene gjenbrukt på en del av ledningen ut fra Hammeren da disse skulle skiftes ut.

Ledningen ut fra Hammeren er del av prosjektet Kraftoverføringens kulturminner.

Galleri

Kilder og referanser

Koordinater: 59.99671° N 10.74997° Ø