Heinrich Fehlis: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 31: Linje 31:
* [https://nbl.snl.no/Heinrich_Fehlis Heinrich Fehlis] i ''[[Norsk biografisk leksikon]]''
* [https://nbl.snl.no/Heinrich_Fehlis Heinrich Fehlis] i ''[[Norsk biografisk leksikon]]''
* Frits Klykken: [https://www.porsgrunn.folkebibl.no/krigen/klykken.html Saken Fehlis], om arrestasjonen, [[Porsgrunn bibliotek]]
* Frits Klykken: [https://www.porsgrunn.folkebibl.no/krigen/klykken.html Saken Fehlis], om arrestasjonen, [[Porsgrunn bibliotek]]
* [https://www.nettavisen.no/dittoslo/boddelens-datter-pa-sannhetsoken/3423100755.html «Bøddelens» datter på sannhetsøken], ''[[Nettavisen]], 25. oktober 2012
* [https://www.nettavisen.no/dittoslo/boddelens-datter-pa-sannhetsoken/3423100755.html «Bøddelens» datter på sannhetsøken], ''Nettavisen'', 25. oktober 2012


{{DEFAULTSORT:Fehlis, Heinrich}}
{{DEFAULTSORT:Fehlis, Heinrich}}

Sideversjonen fra 8. sep. 2020 kl. 20:12

Heinrich Fehlis
Foto: Riksarkivet (1944).

Heinrich Fehlis (født 1. november 1906 i Wulften am Harz utenfor Göttingen i Niedersachsen, død 13. mai 1945 i Porsgrunn) var SS-Oberführer og Befehlshaber der Sipo und des SD (BdS), det vi si i praksis øverste leder for Sicherheitspolizei og Sicherheitsdienst i Norge, altså det tyske politiet i Norge under andre verdenskrig.

Bakgrunn

Fehlis var født i den lille landsbyen Wulften am Harz nordøst for Göttingen i daværende Preussen, i dag i delstaten Niedersachsen. Han ble utdannet jurist fra Humboldt-Universität zu Berlin og var nyutdannet da nasjonalsialistene tok makten i 1933 og han meldte seg da i mai samme år inn i partiet.

I 1935 ble han medlem av Schutzstaffel (SS) og steg raskt i gradene da han ble anerkjent som en dyktig jurist. Han tjenestegjorde ved Gestapo i Stuttgart og Frankfurt. I april 1940 var han blitt SS-Sturmbannführer og var lærer ved et kurs for ledende polititjenestemenn da han ble beordret til å reise til Norge.

Virke i Norge

Da Fehlis kom til Norge 21. april 1940 var den tyske polititjenten organisert i ulike Einsatzkommando, noe som var en vanlig organiserin i krigssoner, som også Norge var på det tidspunktet. Fehlis ble da sjef (Kommandeur) for denne i Oslo, og i november samme år ble han SS-Standartenführer og overtok som Befehlshaber der Sicherheitspolizei und des Sicherheitsdienstes (BdS u. SD), altså øverste sjef for det tyske politiske politiet i Norge, en stilling han hadde resten av krigen.

Fehlis omorganiserte da virksomheten etter Reinhard Heydrichs modell, med en inndeling i avdelinger med forskjellige ansvarsområder og korresponderte med den tilsvarende i Reichssicherheitshauptamt, deres overordende organ. Fehlis hadde seks avdelinger under seg med ulike oppgaver:

  • Abteilung I (Personal og organisasjon)
  • Abteilung II (Økonomi og administrasjon)
  • Abteilung III (SD, sikkerhetstjenesten)
  • Abteilung IV (Gestapo)
  • Abteilung V (Kripo, kriminalpolitiet)
  • Abteiling VI (Utenriksavdelingen)

De viktigste avdelingene var Abteilung III SD og Abteilung IV Gestapo. Sipos og SDs hovedkvarter lå på Victoria Terrasse i Oslo.

I juni 1944 ble han forfremmet til SS-Oberführer (oberst).

I kraft av sin posisjon hadde Fehlis betydelig makt i Norge, både over nordmenn og tyskere i Norge. Kommando- og rapporteringslinjene var uklare i det nasjonalsosialistiske Tyskland, og Fehlis var på samme tid, og avhengig av sak, underlagt, og hadde direkte tilgang til sjefen for Reichssicherheitshauptamt (RSHA) i Berlin, som var Reinhard Heydrich til hans ble drept i 1942, og deretter Ernst Kaltenbrunner. Men også Reichskommissar Josef Terboven og SS-sjef Wilhelm Rediess hadde en viss myndighet over Fehlis. En tid tjenestegjorde han også som Terbovens politiske rådgiver og var da klart underlagt ham.

Frigjøringen

Kilder