Helge Væringsaasen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Korsbakken i Elverum, Væringsaasens hjem fra 1881 til sin død i 1917.
Foto: Ukjent/Nasjonalbiblioteket (1920-1930).
En yngre Væringsaasen
Knud Bergsliens portrett av familien: Fra venstre: døtrene Astrid, Ingeborg, Inger, fru Berthe, Helge Væringsaasen og sønnen Peer. Bysten til høyre viser Helges far Peder Væringsaasen og på portrettet på veggen er Berthes far Johan Rogstad.

Helge Væringsaasen (født 8. oktober 1836 i Elverum, død 23. august 1917 på Korsbakken i Elverum) var en skogeier, industrigründer, legatstifter og samfunnsstøtte.

Han var svært velstående skogeier som utviste et sterkt samfunnsengasjement og -ansvar. Han var opptatt av nasjonale spørsmål, arbeidet for å oppheve av unionen med Sverige og etter unionsoppløsningen for innføring av republikk. Han brukte store deler av formuen sin på kunst, kultur, skole- og opplysningsarbeid.

Bakgrunn

Barndom

Helge Væringsaasen var sønn av skogeieren Peder Helgeson Væringsaasen (1805–1888) og Inger Olsdotter Hummeldalsbækken (1805–1863). Væringsaasen var av bondeslekt frå Åmot i Østerdalen. Faren Peder kom fra enkle kår og hadde bygget seg opp en stor formue på skogeiendommer på Østlandet og i Sverige. Han var blant annet med på å starte Aadals Brug Jernstøberi og Mekaniske Værksted i Løten i 1842 og eide etterhvert halvparten av bedriften. Han kjøpte gården Bekk (også skrevet Bæk) i Leiret i Elverum hvor Helge vokste opp som enebarn. I 1850 flyttet familien til gården Korsbakken, som Helge fra 1881 hadde sin bolig sammen med sin familie.

Utdannelse

Væringsaasen hadde sin skolegang på privatskolen som drevet av kaptein Næser i Elverum. Men også i voksen alder satte han seg på skolebenken da han som 28 åring var elev på det første kullet på Sagatun folkehøgskole i Hamar i 1864. Der ble hans interesse for folkeopplysning i grundtvigiansk ånd for alvor vekket.

Familie

19. august 1870 giftet han seg i Elverum med Berthe Johansdotter Rogstad (2. august 1840–1. august 1908), datter av gardbruker Johan Olson Rogstad (1810–1885) og Ingeborg Bergersdotter (1814–1853).

Ekteparet fikk fem barn, men en datter døde få dager etter fødselen, og den eneste sønnen Peer døde av difteri som elleveåring i 1891. Datteren Astrid døde av tuberkulose 30 år gammel i 1907. De to gjenlevende døtrene hadde giftet seg og flyttet fra Elverum. Datteren Ingeborg giftet seg med Otto H. Svenkerud fra Heradsbygd i Elverum, og Korsbakken er i dag eid av etterkommerne til Ingeborg og Otto.

Personlighet

Væringsaasen var som person tilbakeholden og likte ikke å stikke seg fram. Han var nøktern og nøysdom, avholdsmann, ikke-røyker og vegetarianer. Han var alltid rede til å støtte de mange sakene han var engasjert i, både i form av råde og økonomisk støtte. Nøysomheten biodro til å øke formuen, slik at han fikk enda større anledning til å støtte de sakene han trodde på.

Eierskap

Væringsaasen arvet de store skogeiendommene etter faren, og drev disse godt og økte slik formuen. Han overtok også medeier Folldal Gruver og Aadals Brug etter faren, og i det store finske skog- og trelastforetaket Halla Aktiebolag. i 1888 startet han Klevfos Cellulosefabrik i Løten sammen med Søren Sørensen fra gården Tofsrud i Løten.

Samfunnssyn

Lykke og Rigdom forpligter - lige overfor Samfund og Medmenneske

Kunst- og museumssamling

Kilder