Hvalstrand bad

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 3. aug. 2016 kl. 12:57 av Vidariv (samtale | bidrag) (Kategori:Olavsrosa)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvalstrand bad.
Foto: Karl Harstad

Hvalstrand bad, Hvalstrand 1 i Asker, ved munningen av Leangbukta, er et bade- og forlystelsesetablissement, åpnet 7. juni 1934 på en eiendom utskilt fra gården Hval. Gårdens eier Wilhelm Roede og skipsreder Rudolf Olsen gikk sammen om å etablere et moderne badeanlegg med stupetårn og rutsjebane og en elegant restaurant i tilknytning til dette. Anlegget ble tegnet av den norsk-franske arkitekten André Peters, det har en organisk, lett form, og er et av Norges mest karakteristiske eksempler på funksjonalistisk arkitektur. Hvalstrand bad var et populært utfartssted til langt inn i etterkrigstiden, men driften var ikke lønnsom, og Asker kommune, som hadde kjøpt seg inn i anlegget i 1960, overtok hele stedet i 1978. Restaurantdriften var da for lengst avviklet.

I 1990-årene ble det fornyet interesse for anlegget. Riksantikvaren foreslo fredning i 1993 (vedtatt 1998), det falleferdige stupetårnet ble erstattet av en kopi, og en nystartet venneforening sørget for restaurering av de andre bygningene og gjenåpnet restauranten i 1997. Fra 1999 drives den av restauranthuset Sult, som i Asker også driver Tveter gård og Vollen fjordkro.


Koordinater: 59.8436122° N 10.489773° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Hvalstrand bad er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.