Jørgen H. Marthinsen: Forskjell mellom sideversjoner

m
(Ny side: '''Jørgen Helge Marthinsen''' (født i Svelvik 3. september 1941) er historiker, geograf og arkivar. Etter gymnas og befalsskole avla han embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1...)
 
 
(11 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Jørgen Helge Marthinsen''' (født i [[Svelvik]] [[3. september 1941]]) er historiker, geograf og arkivar. Etter gymnas og befalsskole avla han embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1971. Hovedfagsoppgaven handler om utviklingen av gårdsgrenser i [[Nes på Romerike]] i perioden 1350-1970. Avhandlingen ble vurdert og godkjent av både Historisk institutt og Geografisk institutt, men ble til slutt innlevert ved sistnevnte.  
'''Jørgen Helge Marthinsen''' (født i [[Svelvik]] [[3. september]] [[1941]]) er historiker, geograf og arkivar.  


Under studietiden ble Marthinsen ansatt som aspirant ved [[Riksarkivet]], og gikk som del av avtalen inn i midlertidig stilling der etter avsluttet hovedfag. Han var ansatt i Riksarkivet til han gikk av ved oppnådd pensjonsalder. I Riksarkivet har Marthinsen innehatt forskjellige stillinger og verv, blant annet i den tidligere Inspeksjonsavdelingen og som sjef for Yngre avdeling (arkiv etter 1814) og for Forsvarsarkivet (RAFA), som ble opprettet som egen fagavdeling i Riksarkivet i 1996.
Han avla embetseksamen ved [[Universitetet i Oslo]] i 1971. Hovedfagsoppgaven handler om utviklingen av gårdsgrenser i [[Nes på Romerike]] i perioden 1350-1970. Avhandlingen ble vurdert og godkjent av både Historisk institutt og Geografisk institutt, men ble til slutt innlevert ved sistnevnte.  
Marthinsens hovedinnsats i Arkivverket har ligget på henholdsvis arkivdannings- og  opplæringssiden, samt på internasjonalt arkivsamarbeid. Ved sitt daglige virke i Arkivverket, som organisator, instruktør og foreleser innen undervisning i arkivfag i offentlige etater og ved universitet og høgskoler, som organisasjonsmann og ikke minst ved sin lærebok Arkivdanning: veiledning i arkivarbeid (1987, 2. rev. Utg. 1991) har Marthinsen hatt en betydelig innflytelse på utviklingen av arkivistikk som selvstendig fag og vitenskap i Norge. Fra 1984 har Marthinsen har hatt flere verv og prosjektlederoppgaver innen den internasjonale arkivorganisasjonen ICA.  


Jørgen Marthinsen er opphavsmann til en mengde kart over eldre administrative inndelinger i Norge, blant annet benyttet i [[Skattematrikkelen 1647]], [[Norsk historisk leksikon]], Cappelens Norges-historie, Cappelens historiske atlas, SSBs trykte utgave av folketellingen 1801 og [[Gamle norske kart]]. Bibliografi over kartene og Marthinsnens øvrige utgivelser finnes i ''Arkivfagets profesjonalisering. Festskrift til Jørgen H. Marthinsen''. (Norsk Arkivforum nr. 16, utg. av Arkivarforeningen 2001.)
Under studietiden ble Marthinsen ansatt som aspirant ved [[Riksarkivet]], og gikk som del av avtalen inn i midlertidig stilling der etter avsluttet hovedfag. Han var ansatt i Riksarkivet til oppnådd pensjonsalder. I Riksarkivet har Marthinsen innehatt forskjellige stillinger og verv, blant annet i den tidligere Inspeksjonsavdelingen og som sjef for Yngre avdeling (arkiv etter 1814) og for Forsvarsarkivet (RAFA), som ble opprettet som egen fagavdeling i Riksarkivet i 1996.
[[Kategori:]]
Marthinsens hovedinnsats i Arkivverket har ligget på henholdsvis arkivdannings- og  opplæringssiden, samt på internasjonalt arkivsamarbeid. Ved sitt daglige virke i Arkivverket, som organisator, instruktør og foreleser innen undervisning i arkivfag i offentlige etater og ved universitet og høgskoler, som organisasjonsmann og ikke minst ved sin lærebok ''Arkivdanning: veiledning i arkivarbeid'' (1987, 2. rev. Utg. 1991) har Marthinsen hatt en betydelig innflytelse på utviklingen av arkivistikk som selvstendig fag og vitenskap i Norge. Fra 1984 har Marthinsen har hatt flere verv og prosjektlederoppgaver innen den internasjonale arkivorganisasjonen ICA.
 
Jørgen Marthinsen er opphavsmann til en mengde kart over eldre administrative inndelinger i Norge, blant annet benyttet i ''[[Skattematrikkelen 1647]]'', ''[[Norsk historisk leksikon]]'', ''Cappelens Norges-historie'', ''Cappelens historiske atlas'', SSBs trykte utgave av folketellingen 1801 og ''[[Gamle norske kart]]''. Bibliografi over kartene og Marthinsens øvrige utgivelser finnes i ''Arkivfagets profesjonalisering. Festskrift til Jørgen H. Marthinsen''. (Norsk Arkivforum nr. 16, utg. av Arkivarforeningen 2001.)
 
{{DEFAULTSORT:Marthinsen, Jørgen H.}}
[[Kategori:Historikere]]
[[Kategori:Arkivarer]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Drammen kommune]]
[[Kategori:Svelvik]]
[[Kategori:Norsk historisk leksikon| ]]
[[Kategori:Fødsler i 1941]]
{{bm}}
25 486

redigeringer