Julius Paltiel

Julius Louis Paltiel (født 4. juli 1924 i Trondheim, død 7. mars 2008 i Trondheim) var forretningsmann, menighetsforstander i det mosaiske trossamfunn i Trondheim og holocaustoverlevende. Paltiel var en av de få norske jødene som overlevde utryddelsesleiren Auschwitz. Sammen med Samuel Steinmann var han lenge de siste to gjenlevende nordmenn som var fanger i leiren.

Han var sønn av kjøpmann Salomon Paltiel (1889–1935) og Kaia Ruth Friedländer (1895–1943). Mora var født i Riga, mens faren var fra Lund i Skåne. I 1925, i den kommunale folketellinga for Trondheim, finner vi familien i Bergsligata 3Ila.

Under unntakstilstanden i Midt-Norge høsten 1942 ble alle jødiske menn og gutter over 15 år i Trondheim, deriblant Julius Paltiel og hans fem år eldre bror Idar, arrestert 6. oktober og plassert i Falstad fangeleir ved Levanger.

25. november 1942 ble de sammen med jøde kvinner og barn som hadde vært internert i noen leiligheter i Trondheim, sendt med tog til Oslo for videre transport til Tyskland, men de rakk ikke fangetransportskipet D/S «Donau» og ble midlertidig internert i Bredtvedt fengsel. 24. februar 1943 gikk ferden videre med skipet M/S «Gotenland» med tilsammen 158 personer fra Oslo til Stettin for videre transport med tog til Auschwitz.

I leiren ble Paltiel blant annet brukt utsatt for medisinske forsøk i regi av SS-legen Josef Mengele. Han fikk 21 sprøyter med 96 % alkohol i knærne og i andre ledd for å se om det hjalp mot hans reumatiske lidelser.

Han deltok i dødsmarsjen fra Auschwitz til Buchenwald i 1945, sammen med blant andre Herman Sachnowitz, Samuel Steinmann, Leo Eitinger, Assor Hirsch og Pelle Hirsch, dette var de siste gjenlevende av de 532 som hadde blitt sendt med D/S «Donau» i den første transporten. Paltiel ble befridd av amerikanske styrker 11. april 1945, og kom hjem til Norge i mai og var en av 28 overlevende norske jøder som kom hjem igjen etter krigen.

Julius Paltiel flyttet tilbake til Trondheim. Han ble i 1948 gift med Rita Paltiel (f. Herbst, død 1987), som han fikk to barn med. Han giftet seg 28. oktober 2000 med Vera Komissar, og disse to var hovedpersonene bak museet og informasjonssentet om jødeforfølgelsene i Trondheim, i tilknytning til synagogen i den tidligere endestasjon for Trondhjem-StørenbanenKalvskinnet.

Han ble i 2004 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden for sin innsats.

Da han døde, fikk han begravelse på statens bekostningDen jødiske gravlunden i Trondheim.

I Trondheim har Julius Paltiel fått en plass oppkalt etter seg, Julius Paltiels plass. Plassen ligger på Kalvskinnet der Elvegata og Erling Skakkes gate møtes. Den ble åpnet på Den internasjonale holocaustdagen 27. januar 2015.

Kilder