Karasjok kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kárášjoga gielda – Karasjok kommune
2021 Karasjok komm.png
Basisdata
Kommunenummer 5437
Fylke Troms og Finnmark
Kommunesenter Karasjok
Areal 5656.56  km²
Areal land 5452.95  km²
Areal vann 203.61  km²
Folketall 2 701 (2018)
Målform Bokmål
Nettside Nettside

Karasjok kommune (norsk) eller Kárášjoga gielda (nordsamisk), finsk Kaarasjoen kunta, er ei bygd og en kommune i Troms og Finnmark fylke (før 1. januar 2020 i Finnmark). Kommunen grenser til Utsjok og Enare i Finland i sør og øst, til kommunene Porsanger og Tana i nord og til Alta kommune i nordvest. Kautokeino ligger i vest. Karasjok kommune er Norges nest største etter areal og omfatter store deler av Finnmarksvidda. Innbyggerne i Karasjok kommune snakker nordsamisk (80 %), finsk og norsk. Kommunen hører til det samiske forvaltningsområdet og har nordsamisk og norsk som forvaltningsspråk. Viktige samiske institusjoner i kommunen inkluderer Sámediggi (Sametinget), NRK Sápmi og De Samiske Samlinger (Sámiid Vuorká-Dávvirat).

Administrasjonshistorie

Jurisdiksjon

Karasjok hørte til Avjovara tingslag under den svenske krona fram til 1751, da Sverige frafalt alle krav nord for Tanaelva som følge av et kompromiss omkring Idre og Særna ved inngåelsen av Grensetraktaten av 1751.

Religion

Karasjok hørte tidligere til Karesuando församling, som fredag den 25. oktober 1602 hadde blitt utskilt fra Övertorneå församling under navnet Torne lappförsamling (også kalt Tenoteki församling, Enontekis församling). Tirsdag 26. september 1673 ble Koutokeino församling og Utsjoki församling skilt ut. Fra grenseavtalen i 1751 av var Afjuvarre (Karasjok) annekssogn under Kautokeino prestegjeld i Norge. Ved kgl.res. 08.10.1872 ble Karasjok eget prestegjeld med virkning fra 1. mai 1873.

Folk og språk

Media

Kjente karasjokinger

Lenker

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!