Kaupang

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 6. mai 2008 kl. 11:52 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Kaupang''' er et norrønt ord for kjøpstad eller by, som ble brukt om handelsplasser. De tilsvarer ikke direkte senere tiders kjøpsteder og byer, dels fordi de ofte var ses...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Kaupang er et norrønt ord for kjøpstad eller by, som ble brukt om handelsplasser. De tilsvarer ikke direkte senere tiders kjøpsteder og byer, dels fordi de ofte var sesongbetont, og dels fordi det ikke var de samme formelle regler som styrte slik status.

Ordet inngår i flere nåværende og historiske stedsnavn, som Kaupangen i Skiringssal i Tjølling, Kaupanger i Sogn, Koppang i Østerdalen, Kaupangen i Trøndheimen og Hamarkaupangen. Man finner også lignende navn i Skåne og Halland i Sverige, der en rekke mindre steder har navn som ender på -köping. Et fellestrekk ved kaupangene er at de ligger nær kysten eller store elver, og gjerne der en elv renner ut ved kysten. Dette henger sammen med at sjøveien og elvefarten var langt den beste måten å frakte varer på.