Kirkenes

Fra lokalhistoriewiki.no DEV
Revisjon per 21. nov. 2013 kl. 07:23 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Kirkenes''' er et tettsted og administrasjonssenter i Sør-Varanger kommune i Finnmark. I 1998 vedtok kommunen bystatus for Kirkenes, som ligger på et nes mellom [[B...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Kirkenes er et tettsted og administrasjonssenter i Sør-Varanger kommune i Finnmark. I 1998 vedtok kommunen bystatus for Kirkenes, som ligger på et nes mellom Bøkfjorden og Langfjorden.

Under andre verdenskrig ble byen nærmest totalt ødelagt. Den var et av de første steder i Norge som ble frigjort av Den røde armé i 1944.

Næringsliv og kommunikasjon

Byen har en del industri, blant annet skipsindustri. Sydvaranger gruver foredla fram til 1996 jernpellets i Kirkenes og skipa dem ut over havna der. Gruvene ble gjenåpna i 2009, men aktivitetsnivået i Kirkenes er lavere enn tidligere. Det er betydelig kontakt med Russland etter at grensa ble åpna i siste halvdel av 1990-åra.

Kirkenes er endepunktet for E6, 2542 km fra Oslo og 2003 km fra Trondheim. Riksvei 885 går videre gjennom Pasvikdalen, mens E105 går til Grense-Jakobselv. Hurtigruten anløper havna daglig.

Museer og kulturminner

Grenselandmuseet er ansvarsmuseum for grenseområdet mot Russland og Finland. Savio-museet, som er samlokalisert med Grenselandmuseet, har en stor samling kunst av John Savio.

Kirkenes kirke ble reist i 1959 ved arkitekt Sofus Hougen. Den er ei langkirke i betong.

Kilder