Kirkestallene på Sølsnes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kirkestallene med utedo.
Foto: Halvard Hatlen

Kirkestallene på Sølsnes ligger like nord for Veøy kirkeSølsnes i Molde. De ble bygget i 1907, samtidig med kirken og er senere blitt restaurert. Kirkestallene tjenestegjorde som stall for hestene til de kirkebesøkende mens de var i kirken. Dengang var det vanlig med hesteskyss til kirken. Bruken av stallen opphørte samtidig som bilen overtok for hesteskyss1950-tallet.

Hver gård hadde ansvar for å bygge sin egen stallplass, derfor kan utformingen av stallrommene variere noe. Stallene ligger mot hverandre i to rekker med en midtgang. Elleve på den ene siden og tolv på den andre. Bygningen er enkelt satt opp med et pulttak. Foruten stallplass for hestene finnes det også utedo for de kirkebesøkende. Ett for kvinner og ett for menn.

Etterhvert forfalt stallen mer og mer. I 1996 ble stallene restaurert av Molde kommune etter intiativ fra Fortidsminneforeningen avdeling Romsdal. Arbeidet ble utført med støtte fra Fortidsminneforeningen, Fylkeskonservatoren i Møre og Romsdal, Malo sagbruk og lokale ildsjeler. De stod ferdig restaurerte 15. september 1996 til kulturminnedagen.

Stallplass ved kirkene i Norge var vanlig, men de fleste er forfalt og revet. Kirkestallene ved Veøy kirke er de eneste bevarte i Møre og Romsdal og har stor kulturhistorisk betydning som en dukumentasjon på kommunikasjonshistorien.

Litteratur

  • Hjørungnes, Berge; Aassve, Anne-Grethe; Bryn, Knut; Waatvik, Anita K. 2005. Kulturminnevern gjennom 30 år. Fortidsminneforeningen, Romsdal avdeling. side 10. ISBN 82-90052-71-5

Se også