Veøy kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Veøy kirke, Sølsnes i Molde.
Foto: Halvard Hatlen
Kirkestallene med utedo.
Foto: Halvard Hatlen

Veøy kirke ligger på Sølsnes i Molde Kommune. Kirken er en enskipet hallkirke eller langskipskirke og ble innviet i 1907. Den avlastet middelalderkirken Veøy gamle kirkeVeøya, som tidligere var kirke for sognet. Veøy gamle kirke er vernet.

Klokketårnet er av treverk. Arkitekt var Karl Norum. Datidens kirkebygg skulle ha dragehoder. Det er kirkegård ved kirken.

Holm kirke i Rauma kommune er bygget samtidig og er søsterkirke. De to kirkene ligger på hver sin side av Langfjorden. Disse to kirkene var et forbilde for Rødven kirke, som er mindre, men bygget samtidig.

Kirkestallene

Kirkestallene på Sølsnes ligger like nord for kirken. De ble bygget i 1907, samtidig med kirken og er senere blitt restaurert. Kirkestallene tjenestegjorde som stall for hestene til de kirkebesøkende mens de var i kirken. Dengang var det vanlig med hesteskyss til kirken. Bruken av stallen opphørte samtidig som bilen overtok for hesteskyss1950-tallet. Hver gård hadde ansvar for å bygge sin egen stallplass, derfor kan utformingen av stallrommene variere noe. Foruten stallplass for hestene finnes det også utedo for de kirkebesøkende. Ett for kvinner og ett for menn.

Litteratur

  • Neerland, Erling. 2007. Jubileumsbok for Holm, Rødven og Veøy. 1907-2007. (Holm kirke, Rødven kapell og (nye) Veøy kirke) Jubileumsboknemda. 227 sider. ISBN 978-82-7955-072-3