Kjennerudvannet

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 8. apr. 2020 kl. 09:39 av Kallrustad (samtale | bidrag) (Fylkesreforma)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Hei på deg! Denne siden heter Kjennerudvannet

Kjennerudvannet
Basisopplysninger
948.26 Motiver fra Fiskum (oeb-201629).jpg
Bildetekst: Kjennerudvannet. Foto Arne Thorkildsen
Areal: 155 237 m²
Høyde: 235 moh.
Vassdrag: Drammensvassdraget
Kommune: Øvre Eiker og Kongsberg
Fylke: Viken
Koordinat: 59°41′8″ N 9°40′56″ Ø

Kjennerudvannet er et skogsvann som på grensa mellom kommunene Øvre Eiker og Kongsberg. Vannet ligger nederst i Lurdalen, omtrent tre kilometer nordøst for sentrum av Kongsberg. Om sommeren er det mye brukt som badeplass, og det er utgangspunkt for både skiløyper og blåmerkede stier nordøstover mot Fiskum.

Navnet

Vannet har antagelig navn etter gården Kjennerud i Øvre Sandsvær, som sannsynligvis har hatt seter ved vannet.

Gruvedrift og bosetning

Det var gruvedrift ved nordenden av vannet alt tidlig på 1700-tallet, og seinere har Kjennerudvannsgruvene vært i drift i flere perioder, både under Kongsberg Sølvverk og i regi av private selskaper. Det har vært omfattende bosetning i området rundt vannet helt siden 1700-tallet, dels av husmenn og dels av selveiende småbruker. Befolkningen har vært knyttet til gruvedriften, men også til jordbruk, skogbruk og forskjellige håndverk. En del av disse gamle boplassene er fortsatt bebodd i dag.

Omgivelsene

Kjennerudvannet har bare tilsig fra Svartkulp og noen mindre bekker som kommer ned fra Sulusåsen. Vannet har avløp gjennom Kjennerudvannsbekken, som renner ut i Fiskumelva. Vannet tilhører dermed nedslagsfeltet til Drammensvassdraget.Eiker Leksikons logo.jpeg Kjennerudvannet inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!