Kolsås (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kolsås kan ha flere betydninger
Kolsås Senter sett fra parkeringsplassen i tilknytning til Kolsås stasjon.
Foto: Pål Giørtz
Stasjonsbygningen med seteritakKolsås stasjon. Bak til høyre sees parkeringsplassen i den tidligere vendesløyfen med Kolsås Senter bak, og den tidligere avgangsplattformen hvor også dette huset sto kan sees til venstre i denne bakgrunnen.
Foto: Pål Giørtz

Kolsås, tidligere lokal uttale 'Køsjås', er et strøk i Bærum kommune, som strekker seg fra Hauger stasjon i sørøst til Glitredammen i nord. Mot sør og sørvest grenser området til Brynsveien. Strøket har enkelte boligområder, som Lensmannsjordet, Løkenhavna, Haugergrenda og Kolsåsstien. Området er hovedsaklig bygd på grunnen til gårdene Kolsberg og Løken.

Området domineres av en betydelig villabebyggelse i hele strøket opp under Kolsåstoppen. I krysset Brynsveien/Glitterudveien ligger Kolsås Senter med flere velassorterte forretninger. 200 meter sør for senteret ligger Kolsåsbanens endestasjon, Kolsås stasjon med en parkeringsplass med kapasitet til 200 biler mellom senteret og stasjonen for de reisende. Kolsås seniorsenter ligger ved stasjonen, på vestsiden av Brynsveien.

I Rødskiferveien ovenfor senteret ligger Kolsås leir, som huser ulike militære enheter. Noe av bygningsmassen er fra NATOs nordkommando som ble etablert her på etter at området ble kjøpt av Kolsberg gård i 1952, men også nyere bygg har kommet til i de senere år. Her finner vi også flere av Forsvarets Logistikkorganisasjoner og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. NATOs nordkommando holdt til på Kolsås fra 1954 til 1994.

Kolsåshjemmet bo- og behandlingssenter ligger i Gabbroveien. I den samme veien er også Kolsås barnehage. Det er svømmehall ved Løkenlia/Mosebakken. Hammerbakken skole (1-3 klasse) har adressen Åsbråtan 25.


Koordinater: 59.916591° N 10.500784° ØAsker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Kolsås (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.