Krikken kystfort

Krikken kystfort ligger på sørspissen av Skåtøy i Kragerø kommune. Det ble bygget av Wehrmacht fra april1941 og hadde det tyske navnet HKB 36./979 Skaatöy og var et hærkystfort. Fortet dekket et område på 130 dekar.

Besøk på Krikken i årene etter krigen.
Foto: Berg - Telemark museum (1946/1947).

Fra festningsanlegget er det god utsikt over havet utenfor Kragerø, fra Portør til Jomfruland, samtidig som hele hovedleden inn til Kragerø kan overvåkes.

Festningsanlegget ble bygget i stor grad med nordmenn som arbeidskraft. I dag eies området av Staten ved Miljøverndepartementet. Anlegget har flere underjordiske huler som er intakte og kan utforskes av besøkende. Også løpeganger, fjellhaller, hustufter, artilleristillinger og kommandobunkeren er intakte. Kommandobunkeren var sikret mot gassangrep, og ståldørene er fortsatt på plass. Også mange opprinnelige grunnmurer for både sovesal, kaserne, våpenlager og annet kan fortsatt sees.

Det skal ha vært rundt 200 tyske soldater stasjonert på festningen. Den var perativ helt fram til krigens slutt. I løpet av krigen ble det aldri avfyrt skudd mot fiendtlig mål fra festningen.

Kilder


Koordinater: 58.84298° N 9.47935° Ø