Portør

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Portør på fastlandet i øvre halvdel og Styrmannsholmen sett mot nordvest midt i bildet, Styrmannsholmen er sammen med øyene en del av Jomfruland nasjonalpark.

Portør er et gammelt strandsted i Kragerø kommune. Stedet har en lun og beskyttet havn med særpreget gammel bebyggelse. I 1137 var stedet base for Sigurd Slembes angrep på Inge Krokrygg, til han selv ble overrumplet her og måtte flykte.

Navnet kommer fra norrønt Portyrja, siste ledd er avledet av aurr, 'aur, grus'.

Barkasser fra den engelske fregatten «Tartar» gjorde landgang her i juni 1808 under krigen med England 1807–1814 som en del av Napoleonskrigene. Stedet hadde en optisk telegraf og bestyreren på denne signalstasjonen rakk å heise flagg som meldte om fiendtlig angrep og fikk sendt meling til stadshauptmannen i Kragerø. Etter en liten trefning dro engelskmennene videre til Kragerø, hvor de kom inn på havnen 9. juni. Da de ble møtt av kanonild gjorde de retrett og stakk til havs.

Portør er en gammel tolloppsynstasjon og havn for loser som hadde et vakthus oppe i heia, antakelig satt opp på 1800-tallet og brukt som et utkikksted etter båter som trengte los. Denne virksomheten varte fram til 1960-tallet. På Vakthusheia er vakthuset for losene bevart, sammen med en rekontruksjon av den optiske telegrafen. I fjellet i nærheten er det hugget inn en kompassrose.

Portør Pensjonat er et av de gamle kystpensjonantene. Dette ble utvidet i 1960-årene etter tegninger av Knut Knutsen (1903–1969) som også hadde tegnet sitt sommerhus i nærheten, oppført 1949.

Det er museum i den gamle skolebygningen.

Galleri

Kilder


Koordinater: 58.80362° N 9.43001° Ø