Kristian Birkeland

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 9. apr. 2012 kl. 10:00 av Stigrp (samtale | bidrag) (Ny om Kristian Birkeland, mannen på 200-lappen.)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristian Birkeland har prydet den norske 200-seddelen siden 1994.
Fil:Kristian Birkeland gravminne.jpg
Kristian Birkelands gravminne på Vestre gravlund i Oslo.

Kristian Birkeland (fullt fornavn Olaf Kristian Bernhard), 1867 – 1917 var forsker (fysiker), født i Christiania, men med farsslekt fra gården Birkeland ved Flekkefjord i Vest-Agder.

Birkeland var professor i fysikk ved universitetet i Kristiania fra 1898. Han ble særlig kjent for sin forskning om nordlyset, og en rekke originale og banebrytende oppfinnelser. Blant disse var metoden (kjent som Birkeland–Eydes metode) for fremstilling av nitrogenbasert kalksalpeter til bruk i kunstgjødsel. Denne metoden la grunnlag for etableringen av Norsk Hydro i 1905 av ingeniøren og forretningsmannen Sam Eyde.

Birkeland gikk med i driften av Norsk Hydro, men trakk seg ut allerede i 1907. Han fortsatte sitt liv innen forskning, men nå med et betydning forbedret økonomiske handlerom.

Det kan nevnes at Birkeland våren 1896 demonstrerte røntgenstråling, som den første i Norge.

Birkeland døde uventet i Tokyo i 1917 på vei hjem til Norge fra en reise.

Birkeland har prydet den norske 200-seddelen siden 1994. Norges Banks begrunnelse var at han hadde vært «en eksponent for innovasjon og nyskaping som hadde satt varige spor innen en rekke naturvitenskapelige områder».

I 2004 opprettet Universitetet i Oslo, inspirert av arbeidet til Kristian Birkeland, Birkeland Innovasjon som skal hjelpe forskere å patentere resultater av forskningen sin.

Birkelands urne ble satt ned på Vestre gravlund i Oslo i 1922. Teksten på gravminnet lyder: «Han bandt luftens kvelstoff i den eletromagnetiske lysbue, han utforsket sollysets natur, solens elektriske stråling og jordens magnetiske felt».

Kilder og referanser