Kristiansund

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 29. apr. 2015 kl. 08:39 av Cnyborg (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristiansund sett fra Tustna.
Foto: Olve Utne (2011).

Kristiansund er en by og administrasjonssenter i Kristiansund kommuneNordmøre. Den strekker seg over tre øyer med et samla areal på 22 kvadratkilometer. Bosetninga i området var opprinnelig kjent som Lille-Fosen, som på 1600-tallet fikk status som ladested. Den 29. juni 1742 innvilga Christian VI status som kjøpstad, og ga byen navnet Christiansund etter seg selv. Byen var identisk med Kristiansund kommune fram til 1964, da den vesle øykommunen Grip og en del av Bremsnes kommune ble innlemma. Da [Frei kommune|Frei]] også ble innlemma i 2008 vokste kommunen til omkring fire ganger størrelsen av byen.

Byen ble kjent som et sentrum for produksjon og eksport av klippfisk, en historie som blant annet formidles av Norsk klippfiskmuseum i Kristiansund. I senere år har byen blitt et administrasjonssenter for olje- og gassindustrien på Haltenbanken. Den er også regionssenter for Nordmøre.

Tettstedet Kristiansund strekker seg ikke ut over kommunegrensene. Mer enn to tredjedeler av kommunens befolkning bor innafor tettstedets grenser.

Kilder