Leangbukta (bukt i Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Leangbukta.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket
«Oslofjord» i Leangbukta i 1967.
Foto: Ukjent / Budstikka

Leangbukta eller bare Leangen er ei bukt i Asker mellom Konglungen og Hvalstrand. Opprinnelsen er mest sannsynlig leir angr – den leirholdige bukta. Angr er norrønt for 'bukt', derfor blir ordet Leang-bukta en pleonasme med denne forklaringen. En annen forklaring kan være le angr – bukta som ligger i le.

I tidligere tider var fiske og reketråling en geskjeft blant beboerne i området. En kalkfabrikk innerst i bukta ble ingen suksess. Bleiker gårds kalkovn lå her i eldre tid. Nedre Bleiker hadde isbinge i området. Den Norske Amerikalinje benyttet Leangbukta som opplagshavn, bl.a. under den annen verdenskrig. Her lå skip som Stavangerfjord, Blenheim og Borgå.

Leangbukta var tidlig et populært utfartssted for de kondisjonerte i Kristiania, ikke minst på grunn av anløp av «pappabåten» D/S «Sport», Oslofjordens raskeste ferge, bygd ved Akers Mek. Verksted i 1898. Båten ble konstruert med vedderbaug a la panserskip og en ekstra kraftig maskin for å kunne brukes av marinen i en krigssitasjon.

Senere har Leangbukta ytterligere forsterket sitt omdømme som rekreasjonssted, særlig ved at Hvalstrand Bad åpnet i 1934. Leangbukta Maritime Senter er Norges største båtsenter.

Veien Leangbukta går ned til bukta.

Galleri


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Leangbukta (bukt i Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8329675525872° N 10.47384320373534° Ø