Leif Weldings vei (Sandefjord)

Leif Weldings vei på Stub i Sandefjord kommune går sørover fra Hystadveien og ender ved nr. 18 og 20. Den er 444 meter lang.

Leif Weldings vei sett sørover.
Foto: Roy Olsen (2017).

Veien og er oppkalt etter sjøoffiser og kaptein Leif Welding Olsen og ble navnsatt i 1951 og med tillegg i 1974.

Leif Welding Olsen (1895–1940) ble den første nordmann som falt under det tyske angrepet på Norge i april 1940. Han tjenestegjorde som skipssjef ved Oslofjorden bevoktningsavdeling under nøytralitetsvakten 1939–1940. Avdelingen var stasjonert i Tønsberg og bestod av 11 fartøyer, en blanding av små båter fra marinen og innleide sivile. Weldings «Pol III» var en gammel hvalbåt. Avdelingens oppdrag var å patruljere grensen for Oslo krigshavn – linjen Hvaler–TorbjørnskjærFerderTønsberg tønne – i henhold til sjøkrigsretten og den norske nøytralitetsinstruksen.

Sent på kvelden 8. april 1940 ble beredskapen i området skjerpet etter meldinger om tysk flåteaktivitet. «Pol III» fikk ansvaret for å patruljere streknignen Torbjørnskjær-Ferder. Det var vanskelige forhold med dårlig sikt på grunn av svakt måneskinn og dis, og en sørvestlig bris som ga noe urolig sjø.

Rundt klokken 23.00 oppdaget mannskapet mørklagte fartøyer på kryssende kurs. Welding Olsen ga ordre om å løsne varselskudd med 76 mm-kanonen i henhold til nøytralitetsinstruksen og forberedte seg deretter på praiing. «Pol III» støtte kort etter sammen med den tyske torpedojageren Albatross, som hadde i oppgave å ta seg av det norske bevoktningsfartøyet. Deretter sendte «Pol III» opp et hvitt og to røde lys for å varsle at fremmede krigsskip trengte inn i Oslo krigshavn. I kaoset som fulgte etter sammenstøtet åpnet Albatross mitraljøseild, og Welding Olsen ble truffet i benet. I forbindelse med at mannskapet skulle gå i livbåten, inntraff flere uhell, og den sterkt skadede Welding Olsen druknet under aksjonen.

Welding Olsen ble posthumt tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen. Den 8. mai 1950 ble en statue av ham avduket i Horten.

Kilder


Koordinater: 59.12245° N 10.21910° Ø