St. Olavsmedaljen med ekegren

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Olavsmedaljen med ekegren
Foto: Det svenske Armémuseum
Må ikke forveksles med de sivile utmerkelsene St. Olavsmedaljen eller St. Olavs Orden

St. Olavsmedaljen med ekegren er en norsk krigsutmerkelse og regnes som en separat verdslig orden fra den sivile St. Olavsmedaljen, som tildeles for utbredelse av kjennskap til Norge i utlandet og for ivaretakelse av utflyttede nordmenns forbindelser til Norge.

St. Olavsmedaljen ble innstiftet i 1939. Den 6. februar 1942 ble det bestemt at St. Olavsmedaljen i krigstid også kunne utdeles til belønning for andre tjenester, særlig for «personlig innsats for Norges sak». Året etter, 22. mars 1943, ble det besluttet at medaljen skulle utstyres med en ekegren i sølv når den ble utdelt for «personlig innsats for Norge under krigen». Den militære medaljen kalles derav St. Olavsmedaljen med ekegren. 6. oktober 1943 ble det bestemt at flere grener kunne tilføyes hvis mottakeren utmerket seg igjen.

Tildeling av medaljen ble gjenopptatt i 2010 og statuttene ble endret 16. mars 2012. den rangerer under Haakon VII Frihetskors og over Medaljen for Edel Dåd i gull. I forbindelse med gjenopptakelse av tildeling, ble skillet mellom den sivile og militære utmerkelsen tydeliggjort. Kongen bestemte da å «skille ut St. Olavsmedaljen med ekegren og stille den til rådighet for regjeringen i tilknytning til en helhetlig nyordning av forsvarsrelaterte dekorasjoner». Vedtak om tildeling fattes som tidligere av kongen i statsråd.

Mottakere

Mottakere av St. Olavsmedaljen med ekegren som er omtalt i artikler på lokalhistoriewiki.no:

 
Bangstad, Ole Jacob
Erik Bern (1920–1944)
Kayser, Fredrik
Leif Welding Olsen (1895–1940)
Odd Lindbäck-Larsen
Johnson, Gunnar
Ole Berg (1890–1968)
Adriansen, Alf
Blindheim, Per
Strømsheim, Birger
Haug, Jacob Hvinden
Møyen, Knut
Leifseth, Henning
Emblemsvåg, Peder
Baalsrud, Jan
Hærland, Einar
Rønneberg, Joachim
Johan Koren Christie (1909–1995)
Ulstein, Ragnar
Hamre, Sverre
Willoch, Odd Isaachsen


Kilder