Linnerud (Østre Toten gnr. 137/3)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 31. mai 2023 kl. 10:47 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «Kategori:Bygninger» til «»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Linnerud
Sted: Nordlia
Fylke: Innlandet
Kommune: Østre Toten
Gnr.: 137
Bnr: 3 (og 136/8)
Type: Småbruk (underbruk)
Adresse: Nordlihøgda
Linnerud i 2011. Nytt bolighus under oppføring etter at det gamle brant ned.
Foto: Trond Nygård

Linnerud er et tidligere småbruk i Nordlia i Østre Toten (gnr. 137, bnr. 3 og gnr. 136, bnr. 8). Til Linnerud hørte 11 mål dyrka jord og 9 mål annet areal. Det står også igjen en låve og en skåle her. I 1986 ble bruket kjøpt inntil naboeiendommen Slettum. Våningshuset på Linnerud ble da leid ut, men dette strauk med i en brann i 2009. I 2011 ble det bygd et nytt bolighus på eiendommen.

Stedet ble delt fra garden Kraby-Dælin (bnr. 2) i 1890. I 1900 var hele familien her sysselsatt som treskjemakere, «ligesaa børnene lige ned til den mindste», som på mange andre bruk i denne delen av Nordlia.

Under første verdenskrig skjedde det store forbedringer på bruket. Den nye eieren, Aksel Skattum (1894–1980), nydyrka all jorda og bygde nytt bolighus (1916). Han kjøpte også inntil jord fra nabogarden Stubberud. Driftsbygningen ble oppført rundt 1934, og der hadde Skattum og kona Annette tre kuer, griser og høner. Aksel Skattum var også underoffiser.

Stedsnavnet Linnerud var på moten rundt forrige århundreskifte. Bare i Østre Toten var det i 1900 fire yngre bruk med denne nemninga. Navnet Linnerud i Nordlia kommer trulig av beliggenheten inntil hovedvegen Raufoss-Kapp, som lokalt bare kalles Linna. Stedet ble fradelt Dælin samme år som denne vegen ble bygd. Også andre bruk langs denne vegen har navneleddet linn (lind)-, som Linnholm, Linnberg og Linndal. Det er også tenkelig at navnegiveren var inspirert av eldre og kjente garder med Linnerud-navnet. Spesielt Linderud i Aker, men også Linnerud i nabobygda Vardal, er gamle eiendommer med dette navnet.

Kilder og litteratur