Dælin (Østre Toten gnr. 137/1)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Dælin (Kraby-Dælin)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dælin
Dælin Ole Blichseth.jpg
Dælin malt av Ole Blichseth (1936)
Alt. navn: a Dauline (1348); Dehlen (1669); Dæhlen, Kraby-Dælin
Først nevnt: 1348
Sted: Nordlia
Fylke: Innlandet
Kommune: Østre Toten
Gnr.: 137
Bnr: 1 og 2
Adresse: Askjumgutua

Dælin, også kalt Kraby-Dælin, er en gard (gnr. 137/1 og 2) i Nordlia i Østre Toten. Garden har om lag 230 mål dyrka jord og 150 mål skau. På 1860-talet var Dælin delt i to bruk. I 1970-åra ble det solgt fra en del tomter på det gamle beitet langs Askjumgutua.

Navnet Kraby-Dælin viser at garden har ligget under storgarden Kraby i Frambygda. Forleddet skiller eiendommen fra Båkinn-Dælin, som ligger ca. 2 kilometer lenger øst.

Den eldste bygningen på Dælin er hovedbygningen, der salen er dekorert av Peder Balke. Låven ble bygd i 1923. Gamlelåven ble da ombygd til størhus og arbeiderbolig. Stabburet er flytta til Wilhelm Halléns «folkemuseum» på Anekstad.

En av de mest kjente eierne av Dælin er trulig Johannes Karsrud, den såkalte Karsrudkongen. Han bodde på garden rundt 1890. Eiendommen ble deretter solgt til familien Fjeldstad, som opprinnelig kom fra Kolbu. Det er bevart en del brev etter Jørgine Fjeldstad, og noen av disse kan leses her. Dælin er fortsatt i familiens eie og tilhører nå Jørgine og Karl Fjeldstads tippoldebarn.

Husmannsplasser

Selskap på Dælin ca. 1935, naboer besøker familien Haarstad. Foto fra Ranveig Kalrudstads familiealbum.

Bortforpakting

På 1990-tallet ble jorda leid bort til Øver-Sukkestad, som også hadde naboeiendommen Sukkestadsætra. På 2000-tallet brukte Engelia og Øver-Kallrustad Dælin i fellesskap, før Sukkestad igjen fikk leie garden. I perioden 2011-2014 var det nabogarden Askjum som forpakta jorda på Dælin. Fra 2015 bruker eieren av Dælin, Stig André Baakind Kristoffersen, garden sjøl.

Dælin-bilder

Nåværende eier, Stig André Baakind Kristoffersen, har tatt disse bildene av Dælin:

Kilder og litteratur