MS «Greven»


MS «Greven» er en slepebåt som ble bygd på Glommens mekaniske verksted (GMV) i 1952, med byggenummer 140. Fartøyet kom i seksjoner som ble satt sammen og 17. juni 1953 sjøsatt i Tyrifjorden fra slippen ved Saga i Vikersund. Den etterfulgte DS «Grev Wedel» som tømmersleper på Tyrifjorden.

«Greven»
Greven.png
MS «Greven» som ny ved trebrygga i Vikersund.
Kjennesignal LLWP
Egennavn: «Greven»
Båttype Slepebåt
Materiale Stål
Lengde 65 fot
Bruttotonnasje 46
Byggeår 1953
Båtbygger: Glommens mekaniske verksted
Framdriftsmidler: Motor
Motortype Wichmann på 240 hk
Kommune Modum kommune
Lagstilhørighet andre: Norsk Forening for Fartøyvern

MS «Greven» hadde fire lugarer, bysse, salong og messe. Den var den første nybygde båten for tømmertrekking i Østlandsområdet etter krigen. Den slepte bommer, dvs løstømmer, som lå inne i en lense. I Tyrifjorden ble tømmeret lagt i mindre bommer inne i den store bommen alt ettersom hvor det skulle leveres. Det tømmeret som skulle videre ned mot Drammen ble sluppet i elva ved Vikersund.

Driftssesongen var fra mai og fram til oktober/november. I løpet av sesongen 1954 slepte «Greven» godt over 50 000 tylfter tømmer fra Drammenselvas utløp til Vikersund. Til vanlig hadde «Greven» 5-6 000 tylfter tømmer i en slepe, mens rekorden var en slepe på hele 12 000 tylfter. I Vikersund ble det bunkret kull som ble fraktet med på tilbaketuren.

Da Drammenvassdragets Fellesfløteforening ble nedlagt i 1971, ble også MS «Greven» solgt i 1973. Etter et kortere opphold i Oslofjorden kom fartøyet til HareidSunnmøre hvor det ble tilpasset nye arbeidsoppdrag. Styrhuset ble byttet ut med et større og dører i tre ble skiftet ut med stål og kraftige låser for å motstå sjøsprøyt. Her ble MS «Greven» brukt blant annet til å slepe sandlekter under bygging av oljeplattform utenfor Åndalsnes.

Da fartøyet igjen var til salgs i 2005, ble det kjøpt tilbake til Tyrifjorden av en veteranbåtforening i Vikersund.

Kilder