Miriam Kristiansen: Forskjell mellom sideversjoner

m
ingen redigeringsforklaring
(Fjernet ekstra mellomrom over overskrifter)
mIngen redigeringsforklaring
 
(11 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Miriam Kristiansen|Miriam Rathaus Kristiansen]]''' (født i Russland [[26. juni]] [[1899]], død i Auschwitz [[1. mai]] [[1942]]) var russisk immigrant i Norge. Hun kom til Norge i 1921, tok norsk statsborgerskap og bodde i Oslo til hun ble arrestert av tyskerne i 1941. Hun var sekretær ved den sovjetiske legasjonen i Oslo, og hadde tidligere virket som blant annet sjukepleier og lærer i Russland. Hun var familiært nært knyttet til ledelsen i NKP, men hadde så vidt vites ikke sjøl politiske eller organisatoriske verv i Norge.  
{{thumb|Miriam Kristiansen.png|Miriam Kristiansen.|fra ''Våre falne'', bind 2}}
'''[[Miriam Kristiansen|Miriam Rathaus Kristiansen]]''' (født i Russland [[26. juni]] [[1899]], død i Auschwitz [[1. mai]] [[1942]]) var russisk immigrant i Norge. Hun kom til Norge i 1921, tok norsk statsborgerskap og bodde i Oslo til hun ble arrestert av tyskerne i 1941. Hun var sekretær ved den sovjetiske [[legasjon]]en i Oslo, og hadde tidligere virket som blant annet sjukepleier og lærer i Russland. Hun var familiært nært knyttet til ledelsen i NKP, men hadde så vidt vites ikke sjøl politiske eller organisatoriske verv i Norge.  


== Bakgrunn og familie ==
== Bakgrunn og familie ==
Linje 8: Linje 9:
== Utdannelse og yrkesliv ==
== Utdannelse og yrkesliv ==


I Russland hadde Miriam Rathaus studert  medisin, men avbrøt studiene da første verdenskrig brøt ut, og dro til fronten som sjukepleier. Under revolusjonen arbeidet hun for Den røde hærs sanitet i Moskva. En tid var hun lærer ved et barnehjem i Sør-Russland. Hun studerte også filologi. Dessuten tok hun bibliotekarutdannelse, og hadde begynt som bibliotekar i Leningrad samme år som hun giftet seg og flyttet til Norge.
I Russland hadde Miriam Rathaus studert  medisin, men avbrøt studiene da første verdenskrig brøt ut, og dro til fronten som sjukepleier. Under revolusjonen arbeidet hun for Den røde hærs sanitet i Moskva. En tid var hun lærer ved et barnehjem i Sør-Russland. Hun studerte også filologi. Dessuten tok hun bibliotekarutdannelse, og hadde begynt som bibliotekar i [[Leningrad]] samme år som hun giftet seg og flyttet til Norge.


I begynnelsen hadde hun visstnok oppdrag i forbindelse med [[Nansen-hjelpen]]. Siden fikk hun arbeid som sekretær ved den russiske legasjonen i Oslo, der hun var til hun ble arrestert av [[Gestapo]].
I begynnelsen hadde hun visstnok oppdrag i forbindelse med [[Nansen-hjelpen]]. Siden fikk hun arbeid som sekretær ved den sovjetiske legasjonen i Oslo, der hun var til hun ble arrestert av [[Gestapo]].


== Krigen ==
== Krigen ==


Miriam og Henry Kristiansen ble begge arrestert den 22. juni 1941, samme dag som Tyskland angrep Sovjetunionen. Hun satt en måned på [[Møllergata 19]], deretter en tid på [[Grini]]. Den 15. november 1941 ble hun og ektemannen sendt til Hamburg. Derfra ble Miriam sendt til Ravensbrück og siden til Auschwitz, der hun ble drept i gasskammeret. Arrestasjonen av henne og ektemannen hadde vært en politisk Gestapo-aksjon. At hun endte sitt liv i gasskammer hadde trolig å gjøre med hennes jødiske familiebakgrunn.  
Miriam og Henry Kristiansen ble begge arrestert den 22. juni 1941, samme dag som Tyskland angrep Sovjetunionen. Hun satt en måned på [[Møllergata 19]], deretter en tid på [[Grini]]. Den 15. november 1941 ble hun og ektemannen sendt til [[Hamburg]]. Derfra ble Miriam sendt til [[Ravensbrück]] og siden til [[Auschwitz]], der hun ble drept i gasskammeret. Arrestasjonen av henne og ektemannen hadde vært en politisk Gestapo-aksjon. At hun endte sitt liv i gasskammer hadde trolig å gjøre med hennes jødiske familiebakgrunn.  


Ektemannen ble sendt fra Hamburg til Neuengamme, der han døde av sjukdom i januar 1942.
Ektemannen ble sendt fra Hamburg til [[Neuengamme]], der han døde av sjukdom i januar 1942.


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
Linje 22: Linje 23:
*''Nordmenn i fangenskap 1940-1945''. Alfabetisk register med innledning av Kristian Ottosen. 2. utgave. Universitetsforlaget, Oslo 2004. Oppslag: Kristiansen, Henry Wilhelm og Kristiansen, Miriam.
*''Nordmenn i fangenskap 1940-1945''. Alfabetisk register med innledning av Kristian Ottosen. 2. utgave. Universitetsforlaget, Oslo 2004. Oppslag: Kristiansen, Henry Wilhelm og Kristiansen, Miriam.
*''Studentene fra 1913''. Oslo 1938. Oppslag: Hansen, Arvid Gilbert.
*''Studentene fra 1913''. Oslo 1938. Oppslag: Hansen, Arvid Gilbert.
*[http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesbok&bokid=vaarefalne2 ''Våre falne 1939-1945''. Annen bok.] Utgitt av den norske stat, Oslo 1950. Oppslag: [http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesside&bokid=vaarefalne2&sideid=759&storleik= Kristiansen, Henry Wilhelm] og [http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesside&bokid=vaarefalne2&sideid=765&storleik= Kristiansen, Mirjam].
* ''Våre falne'', andre bind, s. 764. Utg. Grøndahl. 1950. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2007020801076|side=776}}.
 
== Referanser ==
<references />


{{DEFAULTSORT:KRISTIANSEN, MIRIAM}}
{{DEFAULTSORT:KRISTIANSEN, MIRIAM}}
 
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Migrasjon i Oslo kommune]]
[[Kategori:Belarus]]
[[Kategori:Personer fra Oslo kommune]]
[[Kategori:Migrasjon]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Norges Kommunistiske Parti]]
[[Kategori:Norges Kommunistiske Parti]]
[[kategori:døde i holocaust]]
[[kategori:holocaustofre]]
[[Kategori:Fødsler i 1899]]
[[kategori:dødsfall i 1942]]
[[kategori:dødsfall i 1942]]
[[kategori:dødsfall 1. mai]]
{{kvinner i lokalhistoria}}
 
{{bm}}
== Referanser ==
<references/>
Skribenter
52 110

redigeringer