Mosjøen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Fiks.)
mIngen redigeringsforklaring
 
(27 mellomliggende versjoner av 9 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Bilde:Mosjoeen Byflata og Oyfjellet.jpg|Utsyn over Mosjøens byflate.|thumb|350px]]
<onlyinclude>{{thumb|Mosjoeen Byflata og Oyfjellet.jpg|Utsyn over Mosjøens byflate.|Commons-bruker ''Tuomas''}}
<onlyinclude>'''[[Mosjøen]]''' ([[sørsamisk]]: ''Mussere'') er en by i [[Nordland]]. Mosjøen er administrasjonssenteret i [[Vefsn kommune]]. Mosjøen fikk i 1875 [[ladested]]srettigheter og utgikk i det påfølgende året fra Vefsn som egen bykommune.<noinclude><ref>Se kilder: Statistisk Sentralbyrå, ved Dag Juvkam (1999).</ref><ref>Se kilder: Vefsn kommune ved Kjell Jacobsen (06.03.2006).</ref></noinclude> Byen er således den eldste på [[Helgeland]]. Det er bare [[Bodø]], med ladestedsrettigheter fra 1816, som er eldre i fylket. Mosjøen ble den 1. januar 1962 innlemmet i Vefsn kommune.<ref>Se kilder: Statisisk Sentralbyrå.</ref> Mosjøen, ved Vefsn kommunestyre, tok i 1998 tilbake sin bystatus.
'''[[Mosjøen]]''' (sørsamisk: ''Mussere'') er en by i [[Nordland]] og i tillegg administrasjonssenteret i [[Vefsn kommune]]. Mosjøen fikk i [[1875]] [[ladested|losse- og ladestedsrettigheter]] og utgikk i det påfølgende året fra Vefsn som [[Mosjøen kommune|egen bykommune]].<noinclude><ref>{{Juvkam 1999}}</ref><ref>Jacobsen (2006).</ref></noinclude> Byen er således den eldste på [[Helgeland]]. Det er bare [[Bodø]], med ladestedsrettigheter fra [[1816]], som er eldre i [[Nordland|Nordland fylke]]. Mosjøen kommune ble i [[1962]] slått i hop med Vefsn.<ref>Statisisk Sentralbyrå.</ref> Mosjøen gjenopptok i [[1998]] sin formelle status som by. Mosjøen er og kaller seg ''byen midt i Norge''.


Mosjøen har omlag 9.629 innbyggere (2009)<ref>http://www.ssb.no/beftett/tab-2011-06-17-01.html</ref> og utgjør således det befolkningsmessige tyngdepunktet i kommunen, som har omlag 13.342 innbyggere.<noinclude><ref>Se kilder: Statistisk Sentralbyrå.</ref></noinclude></onlyinclude>
Mosjøen har omlag 9.631 innbyggere (2011)<ref>http://www.ssb.no/beftett/tab-2011-06-17-01.html</ref> og utgjør dermed det befolkningsmessige tyngdepunktet i kommunen, som har omlag 13.342 innbyggere.<noinclude><ref>Statistisk Sentralbyrå.</ref></noinclude></onlyinclude>
 
==Geografi==
Byområdet [[Byflata]], som er identisk med opprinnelige Mosjøen bykommune, ligger på et flatt landområde mellom elvene [[Vefsna]] og [[Skjerva]]. Byflata og omliggende byområder omgies i vest av [[Øyfjellet (Vefsn)|Øyfjellet]] (818 m.o.h.), i sør av skogkledte [[Vefsndalføret]] og i øst av en større ås (307 m.o.h.). Mot nord ligger byen åpen for [[Vefsnfjorden]].


==Historie==
==Historie==
[[Bilde:Mosjoeen Sjoegata Kismul.jpg|Sjøgata har mye gammel bebyggelse.|thumb|250px]]
[[Bilde:Mosjoeen Sjoegata Kismul.jpg|250px|thumb|Sjøgata har mye gammel bebyggelse.<br><small>Fotograf: ''Zahl''</small>]]
===Frem til 1875===
===Frem til 1875===
Mosjøen var opprinnelig navnet på [[husmann]]splasser som lå under [[Mo (Vefsn)|Mo gård]]. Stedet hadde i begynnelsen kun et lite antall husstander, men også boder og naust som tilhørte bønder i soknet. Med beliggenhet på en flat sandbanke rett ved sjøen, var stedet velegnet for sjøsettelse av båter, noe som særlig viste seg i forbindelse med den årlige utfarten til [[Lofotfisket]].</onlyinclude>
Mosjøen var opprinnelig navnet på [[husmann]]splasser som lå under [[Mo (Vefsn)|Mo gård]]. Stedet hadde i begynnelsen kun et lite antall husstander, samt kirkeboder og naust som tilhørte bønder i soknet. Med beliggenhet på en flat sandbanke rett ved sjøen, var stedet velegnet for sjøsettelse av båter, noe som særlig viste seg i forbindelse med den årlige utfarten til [[Leksikon:Lofotfisket|Lofotfisket]].</onlyinclude>


Mosjøen var fra gammelt av et sentralt sted for handel og økonomisk kontakt, særlig etter at stedet utpå 1800-tallet overtok stillingen som det nærliggende borgerleiet [[Kulstadsjøen]] hadde hatt. Det var særlig [[Tiendebytte]], hvor folk kom fra nært og fjernt for å bytte varer, å bygsle jord og å betale [[tiende]] til kirken og avgifter til fogden og godseieren, som bidrog til at Kulstadsjøen, og senere Mosjøen, oppnådde denne stillingen.
Mosjøen var fra gammelt av et sentralt sted for handel og økonomisk kontakt, særlig etter at stedet utpå 1800-tallet overtok stillingen som det nærliggende borgerleiet [[Kulstadsjøen]] hadde hatt. Det var særlig [[Tiendebytte]], hvor folk kom fra nært og fjernt for å bytte varer, å bygsle jord og å betale [[Leksikon:tiende|tiende]] til kirken og avgifter til fogden og godseieren, som bidrog til området oppnådde denne stillingen.


Mo og underliggende Mosjøen hadde på midten av 1700-tallet to-tre handelsknaper. De het Hans Nilsson, Matias Arntsson og Sjur Bentsson. Stedet fikk sin første handelsmann med kongelig bevilling med [[Eirik J. Sjursson|Eirik Jørgen Sjursson]], som fra 1794 drev handel og senere også gjestgiveri. Sjursson hadde tilhold på sørkanten av stedet, nærmere bestemt i området hvor dagens [[Fru Haugans Hotel]] ligger. Noen år tidligere, i 1782, hadde stedet fått en handelsborger med [[Andreas Pedersen Bech]], som slog seg ned på nordkanten. Det var en videreførelse av hans handelsvirksomhet på Kulstadsjøen. Mosjøen hadde dermed allerede på slutten av 1700-tallet to handelsmenn med en geografisk avstand på knapt 350 meter. Det gjenspeiler hvilken stilling stedet allerede da hadde.
Mo og underliggende Mosjøen hadde på midten av 1700-tallet to-tre handelsknaper samtidig. Stedet fikk sin første handelsmann med kongelig bevilling med [[Eirik J. Sjursson|Eirik Jørgen Sjursson]], som fra 1794 drev handel og senere også gjestgiveri. Sjursson hadde tilhold på sørkanten av stedet, nærmere bestemt i området hvor dagens [[Fru Haugans Hotel]] ligger. Noen år tidligere, i 1782, hadde stedet fått en handelsborger med [[Andreas Pedersen Bech]], som slog seg ned på nordkanten. Det var en videreførelse av hans handelsvirksomhet på Kulstadsjøen. Mosjøen hadde dermed allerede på slutten av 1700-tallet to handelsmenn med en geografisk avstand på knapt 350 meter.


Mosjøen hadde frem til den annen halvdel av 1800-tallet befestet sin stilling som handelssentrum, og stedet vokste sakte, men jevnt til å få en småbyliknende bebyggelse. Utviklingen i alminnelighet var god, men likevel ikke så stor at den ville medføre noen ekstraordinær forøkelse av stedet.
Mosjøen hadde frem til den annen halvdel av 1800-tallet befestet sin stilling som handelssentrum, og stedet vokste sakte, men jevnt til å få en småbyliknende bebyggelse. Veksten i folketallet var i alminnelighet god.


Dette fikk en brå forandring i 1866, da [[Engelskbruket]] ble grunnlagt og den første industriperioden i [[Vefsn]] ble innledet. Engelskbruket var eiet og drevet av tilflyttede engelskmenn, og formålet var utvinnelse, bearbeidelse og salg av treforekomstene i store og skogrike Vefsndalføret. Tømmer- og sagbruksvirksomheten medførte, foruten arbeidsplasser og verdiskapning, at Mosjøen tiltrakk seg både arbeidssøkende og næringsdrivende mennesker, kapital og et helt nytt tilbud av varer og tjenester, herunder kafeer, som frem til da var et forholdsvis ukjent fenomen i området. Tømmer- og sagbruksvirksomheten medførte at både innbyggertallet og bebyggelsen vokste, og det var også hovedårsaken til at Mosjøen, knapt et tiår etter Engelskbrukets opprettelse, fikk ladestedsrettigheter og deretter ble utskilt fra Vefsn som selvstendig bykommune.
Byveksten fikk en brå oppgang fra [[1866]], da [[Engelskbruket]] ble grunnlagt og den første industriperioden i [[Vefsn]] ble innledet. Engelskbruket var eiet og drevet av tilflyttede engelskmenn, og formålet var utvinnelse, bearbeidelse og salg av treforekomstene i store og skogrike Vefsndalføret. Tømmer- og sagbruksvirksomheten medførte, foruten arbeidsplasser og verdiskapning, at Mosjøen tiltrakk seg både arbeidssøkende og næringsdrivende mennesker, kapital og et helt nytt tilbud av varer og tjenester, herunder kafeer, som frem til da var et forholdsvis ukjent fenomen i området. Tømmer- og sagbruksvirksomheten medførte at både innbyggertallet og bebyggelsen vokste, og det var også hovedårsaken til at Mosjøen, knapt et tiår etter Engelskbrukets opprettelse, fikk ladestedsrettigheter og deretter ble utskilt fra Vefsn som selvstendig bykommune.


===Mosjøen som bykommune===
===Mosjøen som bykommune===
Mosjøen fikk ladestedsrettigheter i 1874 og ble den 1. januar 1875 utskilt fra Vefsn som egen bykommune. Byen hadde da omlag 370 innbyggere.
Mosjøen fikk den [[1. januar]] [[1875]] losse- og ladestedsrettigheter og ble den [[1. januar]] [[1876]] utskilt fra Vefsn som egen bykommune.


Bystatusen og den forventede veksten i innbyggertall og bebyggelse gjorde det nødvendig med en reguleringsplan. ''Kontoret for private Opmaalinger i det Nordenfjeldske'' ble satt til å utarbeide en slik. Reguleringsplanen fastsatte et gatenett som kan beskrives som et nett av rettvinklede ruter. Dette har skapt de velordnede gatene som byen er kjent for. Reguleringsplanen ble rundt 1924 forandret av byarkitekt [[Sverre Pedersen]], men hadde etter nærmere femti år likevel rukket å legge kraftige føringer som gjør at bykjernen selv idag fremstår som velordnet.
Bystatusen og den forventede veksten i innbyggertall og bebyggelse, gjorde det nødvendig med en reguleringsplan. ''Kontoret for private Opmaalinger i det Nordenfjeldske'' ble satt til å utarbeide en slik. Reguleringsplanen fastsatte et gatenett som kan beskrives som et nett av rettvinklede ruter eller en kvadratur. Dette har skapt de velordnede gatene som byen er kjent for. Reguleringsplanen ble rundt [[1924]] forandret av byarkitekt [[Sverre Pedersen]], men hadde etter nærmere femti år likevel rukket å legge sterke føringer som gjør at bykjernen også idag fremstår som velordnet.


Mosjøens tid som egen bykommune endte i 1961, og fra den 1. januar 1962 var Mosjøen igjen del av Vefsn kommune. Mosjøen tok senere tilbake sin bystatus. Det skjedde gjennom kommunestyrevedtak av den 10. mars 1998.
Dette ble videreført i en ny trafikkplan og sentrumsregulering i årene 1959 til 1964 av arkitekt [[Preben Krag]].
 
Mosjøens tid som egen bykommune endte i [[1961]], og fra den [[1. januar]] [[1962]] var Mosjøen igjen del av Vefsn kommune. Mosjøen tok senere tilbake sin formelle status som by. Det skjedde gjennom vedtak av den [[10. mars]] [[1998]] i Vefsn kommunestyre.


==Næringsliv og industri==
==Næringsliv og industri==
[[Bilde:Mosjoeen Veveri.jpg|Nedlagte Mosjøen Veveri.|thumb|250px]]
[[Bilde:Mosjoeen Veveri.jpg|250px|thumb|Nedlagte Mosjøen Veveri.<br><small>Fotograf: ''Zahl''</small>]]
: ''Utdypende artikkel: [[Næringsliv i Mosjøen]]''
: ''Utdypende side: [[Næringsliv i Mosjøen]]''
: ''Utdypende artikkel: [[Næringsliv i Vefsn kommune]]''
: ''Utdypende side: [[Næringsliv i Vefsn kommune]]''
: ''Utdypende artikkel: [[Industri i Vefsn kommune]]''
: ''Utdypende side: [[Industri i Vefsn kommune]]''
Mosjøens næringsliv omfatter et bredt utvalg av næringsgrener, blant annet innenfor handel, forskjellige håndverk, tjenesteytelse og tilbud for fritid og fornøyelse. Byen har også et betydelig innslag av industri, med [[Mosjøen Aluminiumsverk]] som den største hjørnestensbedrift.
Mosjøen har et bredt utvalg av næringsgrener, blant annet innenfor handel, kunst- og industrihåndverk, tjenesteytelse, fritidstilbud, finans, transport og turisme. Byen regnes for å ha det eldste næringslivet på [[Helgeland]]. Som regionalt handelssentrum tiltrekker byen seg forbrukere fra hele landsdelen, og særlig ved [[Tiendebytte]].


Byen gikk inn i sin første industriperiode i 1866, da [[Engelskbruket]] ble opprettet. Byen gikk inn i sin annen industriperiode etter krigen og ble for alvor et industristed i [[1958]], da [[Mosjøen Aluminiumsverk]] stod ferdig. Byen har således en forholdsvis lang tid som industristed. Mosjøen har likevel i senere år mistet store deler av sin industri, blant andre storbedriftene Salgslaget, [[Nesbruket]] og [[Mosjøen Veveri]].
Byen er kjent for å ha et stort antall familier som i generasjoner har eiet og drevet næringsforetak, såkalte familiebedrifter. Disse står bak vanlige kjøpmannsforretninger såvel som håndverks- og industribedrifter. Eldst er [[Fru Haugans Hotel]], som er Nord-Norges eldste hotell og har røtter tilbake til [[1794]].
 
Byen har også mange foretak av nyere tid. Mange forretninger i byen er småforetak fra sytti-, åtti- og nittiårene. Flere av disse er nisjebutikker som med lokalproduserte varer supplerer landsdekkende kjedeforretninger.
 
Byen har også et betydelig innslag av industri, med [[Mosjøen Aluminiumsverk]] som den største hjørnestensbedriften. Byen gikk inn i sin første industriperiode i [[1866]], da [[Engelskbruket]] ble opprettet. Byen gikk inn i sin annen industriperiode etter [[Den annen verdenskrig]] og ble for alvor et industristed i [[1958]], da A-verket stod ferdig. Byen har således en, etter nordnorske forhold, forholdsvis lang tid som industristed. På den annen side har Mosjøen etter [[2000]] mistet store deler av sin industri, blant andre storbedriftene Salgslaget, [[Nesbruket]] og [[Mosjøen Veveri]].


==Skole og utdannelse==
==Skole og utdannelse==
[[Bilde:Vefsn_bibliotek_Mosjoeen_interioer.jpg|Fra Vefsn Biblioteks hovedavdeling.|thumb|250px]]
[[Bilde:Vefsn_bibliotek_Mosjoeen_interioer.jpg|250px|thumb|Fra Vefsn Biblioteks hovedavdeling.<br><small>Fotograf: ''Zahl''</small>]]
Mosjøen har tre barneskoler: [[Mosjøen skole]] på [[Byflata]], [[Kulstad skole]] ved [[Halsøya (byområde i Mosjøen)|Halsøya]] og [[Olderskog skole]] på [[Olderskog (byområder i Mosjøen)|Olderskog]]. Byen har videre en ungdomsskole, [[Kippermoen ungdomsskole]], som oppstod ved sammenslåelsen av ungdomsskolene Finnbrauten og Kippermoen. I tillegg finnes Vefsn skole og treningssenter, på folkemunne ''Alternativen''.
Mosjøen har tre barneskoler: [[Mosjøen skole]] på [[Byflata]], [[Kulstad skole]] ved [[Halsøya (byområde i Mosjøen)|Halsøya]] og [[Olderskog skole]] på [[Olderskog (byområde i Mosjøen)|Olderskog]]. Byen har videre en ungdomsskole, [[Kippermoen ungdomsskole]]. I tillegg finnes Vefsn skole og treningssenter, på folkemunne ''Alternativen''.


[[Mosjøen videregående skole]] består av de tidligere videregående skoler [[Mosjøen videregående skole (gamle)|Mosjøen videregående skole]] (''Gymnaset''), [[Vefsn videregående skole]] (''Yrkesskolen'') og, et stykke utenfor byen, [[Vefsn landbruksskole]] (''Landbruksskolen'').
[[Mosjøen videregående skole]] består av de tidligere skolene Mosjøen videregående (''Gymnaset''), [[Vefsn videregående skole]] (''Yrkesskolen'') og, et stykke utenfor byen, [[Vefsn landbruksskole]] (''Landbruksskolen'').


Mosjøen har en folkehøyskole, [[Vefsn folkehøgskole]], som ligger på ''Toppen'' på Halsøya. Ved [[Mjåvatnet]] nord for byen, lå [[Sandvik folkehøgskole]], som pinsevennene eiet og drev.
Mosjøen har en folkehøgskole, Vefsn folkehøgskole, som ligger på ''Toppen'' på Halsøya. Ved Mjåvatnet nord for byen, lå Sandvik folkehøgskole, som pinsevennene eiet og drev.


Andre undervisningssteder er Folkeuniversitetet Helgeland og kommunale Vefsn kulturskole.
Andre undervisningssteder er Folkeuniversitetet Helgeland og kommunale Vefsn kulturskole.
Mosjøen hadde tidligere et innslag av private skoler. En av dem var [[Egil Storholms Handelsskole]].


==Kultur==
==Kultur==
: ''Utdypende artikkel: [[Kultur i Mosjøen]]''
[[Bilde:Vefsn kommunes kulturpris kultupris.jpg|250px|thumb|Selv med små forutsetninger, har Mosjøen klart å profilere seg som kulturby. Vefsn kommunes egen kulturpris gikk i 2001 til Lydiabryggas Venner.<br><small>Fotograf: ''Zahl''</small>]]
: ''Se også: [[Mosjøen Kino]]''
: ''Se også: [[Mosjøen Kino]]''
Mosjøen ansees å ha et i landsdelen rikt kulturliv, særlig innenfor musikk og kunsthåndverk.
==Kommunikasjon==
Mosjøen ble utover 1900-tallet et kommunikasjonssentrum på Helgeland. Europaveg 6, og tidligere Riksveg 50, går gjennom byen. Det samme gjør [[Nordlandsbanen]] med passasjer- og godstog. Sør for Mosjøen ligger Kjærstad lufthavn.


Mosjøen ansees å ha et i landsdelen rikt kulturliv, særlig innenfor musikk og kunsthåndverk.
Fra Mosjøen havn gikk både båter til bygdene langs [[Vefsnfjorden]] og sjøbuss til [[Sandnessjøen]]. I senere år har til dels bilveier og -broer og til dels fraflytting minsket antallet anløpssteder i Vefsnfjorden. Havnen var og er anløpssted for gods- og frakteskip. [[Mosjøen Aluminiumsverk]] har egen havn.
 
==Demografi==
Innbyggerne i Mosjøen har forskjellig geografisk opphav. Mens mange nedstammer fra bondefolk og samer i [[Stor-Vefsn]], finnes et større antall etterkommere av folk som en gang kom flyttende fra andre områder på [[Helgeland]], samt [[Trøndelag]], [[Bergen]] og andre landsdeler. Noen av begivenhetene som har ført til tilflytting, er [[Engelskbruket]] i [[1866]], bygrunnleggelsen i [[1875]] og [[Mosjøen Aluminiumsverk]] i [[1958]]. Også [[Nordlandsbanen]] bidrog til å gjøre Mosjøen attraktiv og lettere tilgjengelig.<ref>Blant andre [[Birger T. Lund]] uttalte at Nordlandsbanen var meget viktig for at han valgte å flytte til Mosjøen.</ref>
 
Mens Mosjøen i nyere tid ikke opplever betydelig tilflytting, var byen i eldre dager som en magnet på folk i landsdelen. Innbyggertallet vokste jevnt. Mosjøens stilling gjorde byen aktuell som fylkeshovedstad i ''Helgeland fylke'', som ble foreslått og drøftet i 1930-årene.
 
;Innbyggertall
{| class="wikitable"
|-
! År
! Antall innbyggere
! Kilde
|-
| 1801
| 63
| <ref>Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon ''Mosjøen'' Sider 223–24.</ref>
|-
| 1855
| 169
| <ref>Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon ''Mosjøen'' Sider 223–24.</ref>
|-
| 1865
| 379
| <ref>Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon ''Mosjøen'' Sider 223–24.</ref>
|-
| 1875
| 744
| <ref>Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon ''Mosjøen'' Sider 223–24.</ref>
|-
| 1930
| 1.967
| <ref>Hoffstad, E. (1940): Illustrert norsk næringsleksikon : Bind III Vest- og Nord-Norge ''MOSJØEN'' Side 619.</ref>
|-
| 1946
| 2.705
| <ref>Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon ''Mosjøen'' Sider 223–24.</ref>
|-
| 1951
| 3.347
| <ref>Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1802.html 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962]</ref>
|-
| 1952
| 3.429
| <ref>Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1802.html 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962]</ref>
|-
| 1953
| 3.530
| <ref>Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1802.html 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962]</ref>
|-
| 1954
| 3.666
| <ref>Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1802.html 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962]</ref>
|-
| 1955
| 3.771
| <ref>Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1802.html 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962]</ref>
|-
| 1956
| 3.961
| <ref>Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1802.html 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962]</ref>
|-
| 1957
| 4.204
| <ref>Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1802.html 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962]</ref>
|-
| 1958
| 4.490
| <ref>Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1802.html 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962]</ref>
|-
| 1959
| 4.601
| <ref>Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1802.html 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962]</ref>
|-
| 1960
| 4.740
| <ref>Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1802.html 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962]</ref>
|-
| 1961
| 4.600
| <ref>Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1802.html 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962]</ref>
|}
 
==Geografi==
Sentrums- og bykjerneområdet [[Byflata]], som tilsvarer det som opprinnelig var Mosjøen by, ligger på et flatt landområde mellom elvene [[Vefsna]] og [[Skjerva (Vefsn)|Skjerva]]. Byflata og omliggende byområder omgies i vest av [[Øyfjellet (Vefsn)|Øyfjellet]] (818 m.o.h.), i sør av skogkledte Vefsndalføret og i øst av en større ås (307 m.o.h.). Mot nord ligger byen åpen for [[Vefsnfjorden]].


==Se også==
==Se også==
* [[Næringsliv i Mosjøen]]
* [[Byområder i Mosjøen]]
* [[Byområder i Mosjøen]]
* [[Liste over gater i Mosjøen]]
* [[Liste over gater i Mosjøen]]
* [[Næringsliv i Mosjøen]]
* [[Årstallsliste for Mosjøen]]
* [[Vefsn kommune]]
* [[Vefsn kommune]]
* [[Sanger og dikt om Mosjøen]]
==Litteratur==
;Nettsider
* Vefsn kommune, ved Kjell Jacobsen (pr. 06.03.2006): [http://www.vefsn.kommune.no/id/2CE1D37C70C93167C12570580037B06D Vefsn kommunes historie.]


==Litteratur og kilder==
;Dokumenter, offisielle
* Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1824.html 1824 Vefsn. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-.] (Oppslått den 04.11.2010.)
* Statistisk Sentralbyrå: [http://www.ssb.no/emner/02/02/folkendrhist/tabeller/tab/1824.html 1824 Vefsn. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-.]
* Statistisk Sentralbyrå ved Dag Juvkam (1999): [http://www.ssb.no/emner/00/90/rapp_9913/rapp_9913.pdf Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen.] Side 76. (Oppslått den 04.11.2010.)
* {{Juvkam 1999}} Side 76.
* Vefsn kommune ved Kjell Jacobsen (pr. 06.03.2006): [http://www.vefsn.kommune.no/id/2CE1D37C70C93167C12570580037B06D Vefsn kommunes historie.] (Oppslått den 04.11.2010.)


==Fotnoter==
==Fotnoter==
<references/>
<references/>


[[Kategori:Byer i Nordland]]
[[Kategori:Byer]]
[[Kategori:Vefsn kommune]]
[[Kategori:Vefsn kommune]]
[[Kategori:Mosjøen| ]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 7. des. 2022 kl. 10:26

Utsyn over Mosjøens byflate.
Foto: Commons-bruker Tuomas

Mosjøen (sørsamisk: Mussere) er en by i Nordland og i tillegg administrasjonssenteret i Vefsn kommune. Mosjøen fikk i 1875 losse- og ladestedsrettigheter og utgikk i det påfølgende året fra Vefsn som egen bykommune.[1][2] Byen er således den eldste på Helgeland. Det er bare Bodø, med ladestedsrettigheter fra 1816, som er eldre i Nordland fylke. Mosjøen kommune ble i 1962 slått i hop med Vefsn.[3] Mosjøen gjenopptok i 1998 sin formelle status som by. Mosjøen er og kaller seg byen midt i Norge.

Mosjøen har omlag 9.631 innbyggere (2011)[4] og utgjør dermed det befolkningsmessige tyngdepunktet i kommunen, som har omlag 13.342 innbyggere.[5]

Historie

Sjøgata har mye gammel bebyggelse.
Fotograf: Zahl

Frem til 1875

Mosjøen var opprinnelig navnet på husmannsplasser som lå under Mo gård. Stedet hadde i begynnelsen kun et lite antall husstander, samt kirkeboder og naust som tilhørte bønder i soknet. Med beliggenhet på en flat sandbanke rett ved sjøen, var stedet velegnet for sjøsettelse av båter, noe som særlig viste seg i forbindelse med den årlige utfarten til Lofotfisket.

Mosjøen var fra gammelt av et sentralt sted for handel og økonomisk kontakt, særlig etter at stedet utpå 1800-tallet overtok stillingen som det nærliggende borgerleiet Kulstadsjøen hadde hatt. Det var særlig Tiendebytte, hvor folk kom fra nært og fjernt for å bytte varer, å bygsle jord og å betale tiende til kirken og avgifter til fogden og godseieren, som bidrog til området oppnådde denne stillingen.

Mo og underliggende Mosjøen hadde på midten av 1700-tallet to-tre handelsknaper samtidig. Stedet fikk sin første handelsmann med kongelig bevilling med Eirik Jørgen Sjursson, som fra 1794 drev handel og senere også gjestgiveri. Sjursson hadde tilhold på sørkanten av stedet, nærmere bestemt i området hvor dagens Fru Haugans Hotel ligger. Noen år tidligere, i 1782, hadde stedet fått en handelsborger med Andreas Pedersen Bech, som slog seg ned på nordkanten. Det var en videreførelse av hans handelsvirksomhet på Kulstadsjøen. Mosjøen hadde dermed allerede på slutten av 1700-tallet to handelsmenn med en geografisk avstand på knapt 350 meter.

Mosjøen hadde frem til den annen halvdel av 1800-tallet befestet sin stilling som handelssentrum, og stedet vokste sakte, men jevnt til å få en småbyliknende bebyggelse. Veksten i folketallet var i alminnelighet god.

Byveksten fikk en brå oppgang fra 1866, da Engelskbruket ble grunnlagt og den første industriperioden i Vefsn ble innledet. Engelskbruket var eiet og drevet av tilflyttede engelskmenn, og formålet var utvinnelse, bearbeidelse og salg av treforekomstene i store og skogrike Vefsndalføret. Tømmer- og sagbruksvirksomheten medførte, foruten arbeidsplasser og verdiskapning, at Mosjøen tiltrakk seg både arbeidssøkende og næringsdrivende mennesker, kapital og et helt nytt tilbud av varer og tjenester, herunder kafeer, som frem til da var et forholdsvis ukjent fenomen i området. Tømmer- og sagbruksvirksomheten medførte at både innbyggertallet og bebyggelsen vokste, og det var også hovedårsaken til at Mosjøen, knapt et tiår etter Engelskbrukets opprettelse, fikk ladestedsrettigheter og deretter ble utskilt fra Vefsn som selvstendig bykommune.

Mosjøen som bykommune

Mosjøen fikk den 1. januar 1875 losse- og ladestedsrettigheter og ble den 1. januar 1876 utskilt fra Vefsn som egen bykommune.

Bystatusen og den forventede veksten i innbyggertall og bebyggelse, gjorde det nødvendig med en reguleringsplan. Kontoret for private Opmaalinger i det Nordenfjeldske ble satt til å utarbeide en slik. Reguleringsplanen fastsatte et gatenett som kan beskrives som et nett av rettvinklede ruter eller en kvadratur. Dette har skapt de velordnede gatene som byen er kjent for. Reguleringsplanen ble rundt 1924 forandret av byarkitekt Sverre Pedersen, men hadde etter nærmere femti år likevel rukket å legge sterke føringer som gjør at bykjernen også idag fremstår som velordnet.

Dette ble videreført i en ny trafikkplan og sentrumsregulering i årene 1959 til 1964 av arkitekt Preben Krag.

Mosjøens tid som egen bykommune endte i 1961, og fra den 1. januar 1962 var Mosjøen igjen del av Vefsn kommune. Mosjøen tok senere tilbake sin formelle status som by. Det skjedde gjennom vedtak av den 10. mars 1998 i Vefsn kommunestyre.

Næringsliv og industri

Nedlagte Mosjøen Veveri.
Fotograf: Zahl
Utdypende side: Næringsliv i Mosjøen
Utdypende side: Næringsliv i Vefsn kommune
Utdypende side: Industri i Vefsn kommune

Mosjøen har et bredt utvalg av næringsgrener, blant annet innenfor handel, kunst- og industrihåndverk, tjenesteytelse, fritidstilbud, finans, transport og turisme. Byen regnes for å ha det eldste næringslivet på Helgeland. Som regionalt handelssentrum tiltrekker byen seg forbrukere fra hele landsdelen, og særlig ved Tiendebytte.

Byen er kjent for å ha et stort antall familier som i generasjoner har eiet og drevet næringsforetak, såkalte familiebedrifter. Disse står bak vanlige kjøpmannsforretninger såvel som håndverks- og industribedrifter. Eldst er Fru Haugans Hotel, som er Nord-Norges eldste hotell og har røtter tilbake til 1794.

Byen har også mange foretak av nyere tid. Mange forretninger i byen er småforetak fra sytti-, åtti- og nittiårene. Flere av disse er nisjebutikker som med lokalproduserte varer supplerer landsdekkende kjedeforretninger.

Byen har også et betydelig innslag av industri, med Mosjøen Aluminiumsverk som den største hjørnestensbedriften. Byen gikk inn i sin første industriperiode i 1866, da Engelskbruket ble opprettet. Byen gikk inn i sin annen industriperiode etter Den annen verdenskrig og ble for alvor et industristed i 1958, da A-verket stod ferdig. Byen har således en, etter nordnorske forhold, forholdsvis lang tid som industristed. På den annen side har Mosjøen etter 2000 mistet store deler av sin industri, blant andre storbedriftene Salgslaget, Nesbruket og Mosjøen Veveri.

Skole og utdannelse

Fra Vefsn Biblioteks hovedavdeling.
Fotograf: Zahl

Mosjøen har tre barneskoler: Mosjøen skoleByflata, Kulstad skole ved Halsøya og Olderskog skoleOlderskog. Byen har videre en ungdomsskole, Kippermoen ungdomsskole. I tillegg finnes Vefsn skole og treningssenter, på folkemunne Alternativen.

Mosjøen videregående skole består av de tidligere skolene Mosjøen videregående (Gymnaset), Vefsn videregående skole (Yrkesskolen) og, et stykke utenfor byen, Vefsn landbruksskole (Landbruksskolen).

Mosjøen har en folkehøgskole, Vefsn folkehøgskole, som ligger på Toppen på Halsøya. Ved Mjåvatnet nord for byen, lå Sandvik folkehøgskole, som pinsevennene eiet og drev.

Andre undervisningssteder er Folkeuniversitetet Helgeland og kommunale Vefsn kulturskole.

Mosjøen hadde tidligere et innslag av private skoler. En av dem var Egil Storholms Handelsskole.

Kultur

Selv med små forutsetninger, har Mosjøen klart å profilere seg som kulturby. Vefsn kommunes egen kulturpris gikk i 2001 til Lydiabryggas Venner.
Fotograf: Zahl
Se også: Mosjøen Kino

Mosjøen ansees å ha et i landsdelen rikt kulturliv, særlig innenfor musikk og kunsthåndverk.

Kommunikasjon

Mosjøen ble utover 1900-tallet et kommunikasjonssentrum på Helgeland. Europaveg 6, og tidligere Riksveg 50, går gjennom byen. Det samme gjør Nordlandsbanen med passasjer- og godstog. Sør for Mosjøen ligger Kjærstad lufthavn.

Fra Mosjøen havn gikk både båter til bygdene langs Vefsnfjorden og sjøbuss til Sandnessjøen. I senere år har til dels bilveier og -broer og til dels fraflytting minsket antallet anløpssteder i Vefsnfjorden. Havnen var og er anløpssted for gods- og frakteskip. Mosjøen Aluminiumsverk har egen havn.

Demografi

Innbyggerne i Mosjøen har forskjellig geografisk opphav. Mens mange nedstammer fra bondefolk og samer i Stor-Vefsn, finnes et større antall etterkommere av folk som en gang kom flyttende fra andre områder på Helgeland, samt Trøndelag, Bergen og andre landsdeler. Noen av begivenhetene som har ført til tilflytting, er Engelskbruket i 1866, bygrunnleggelsen i 1875 og Mosjøen Aluminiumsverk i 1958. Også Nordlandsbanen bidrog til å gjøre Mosjøen attraktiv og lettere tilgjengelig.[6]

Mens Mosjøen i nyere tid ikke opplever betydelig tilflytting, var byen i eldre dager som en magnet på folk i landsdelen. Innbyggertallet vokste jevnt. Mosjøens stilling gjorde byen aktuell som fylkeshovedstad i Helgeland fylke, som ble foreslått og drøftet i 1930-årene.

Innbyggertall
År Antall innbyggere Kilde
1801 63 [7]
1855 169 [8]
1865 379 [9]
1875 744 [10]
1930 1.967 [11]
1946 2.705 [12]
1951 3.347 [13]
1952 3.429 [14]
1953 3.530 [15]
1954 3.666 [16]
1955 3.771 [17]
1956 3.961 [18]
1957 4.204 [19]
1958 4.490 [20]
1959 4.601 [21]
1960 4.740 [22]
1961 4.600 [23]

Geografi

Sentrums- og bykjerneområdet Byflata, som tilsvarer det som opprinnelig var Mosjøen by, ligger på et flatt landområde mellom elvene Vefsna og Skjerva. Byflata og omliggende byområder omgies i vest av Øyfjellet (818 m.o.h.), i sør av skogkledte Vefsndalføret og i øst av en større ås (307 m.o.h.). Mot nord ligger byen åpen for Vefsnfjorden.

Se også

Litteratur

Nettsider
Dokumenter, offisielle

Fotnoter

  1. Juvkam, Dag: Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen, Statistisk sentralbyrå, Oslo 1999.
  2. Jacobsen (2006).
  3. Statisisk Sentralbyrå.
  4. http://www.ssb.no/beftett/tab-2011-06-17-01.html
  5. Statistisk Sentralbyrå.
  6. Blant andre Birger T. Lund uttalte at Nordlandsbanen var meget viktig for at han valgte å flytte til Mosjøen.
  7. Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Mosjøen Sider 223–24.
  8. Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Mosjøen Sider 223–24.
  9. Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Mosjøen Sider 223–24.
  10. Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Mosjøen Sider 223–24.
  11. Hoffstad, E. (1940): Illustrert norsk næringsleksikon : Bind III Vest- og Nord-Norge MOSJØEN Side 619.
  12. Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Mosjøen Sider 223–24.
  13. Statistisk Sentralbyrå: 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962
  14. Statistisk Sentralbyrå: 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962
  15. Statistisk Sentralbyrå: 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962
  16. Statistisk Sentralbyrå: 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962
  17. Statistisk Sentralbyrå: 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962
  18. Statistisk Sentralbyrå: 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962
  19. Statistisk Sentralbyrå: 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962
  20. Statistisk Sentralbyrå: 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962
  21. Statistisk Sentralbyrå: 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962
  22. Statistisk Sentralbyrå: 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962
  23. Statistisk Sentralbyrå: 1802 Mosjøen. Folkemengde 1. januar og endringer i året. 1951-1962