Narverudgruvene: Forskjell mellom sideversjoner

kat
(Opprettet på grunnlag av artikkel av Randi Stensmyren i Eiker Leksikon)
 
(kat)
 
(18 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Jernmalmgruver]] beliggende i [[Daleråsen]] i [[Nedre Eiker kommune]].  
'''[[Narverudgruvene]]''' er en gruppe [[Jernmalmgruver]] beliggende i [[Daleråsen]] i [[Nedre Eiker kommune]].  


Gruvene består av "[[Dronning Mauds stoll]]", "[[Kong Håkons stoll"]] og "[[Den tredje gruve]]". Den eldste gruva, som senere fikk navnet "Dronning Mauds stoll", ble trolig tatt opp av [[Eidsfos jernverk]] da det startet i [[1697]]. De andre gruvene er fra begynnelsen av 1900-tallet. Muligens ble jernmalmen oppdaget så tidlig som på begynnelsen av 1600-tallet da [[Christian 4]] sendte tyske bergmenn til [[Eiker]] for å finne malm, men det er det vanskelig å dokumentere. Forekomsten tilhører de største anrikninger av jernmalm ([[magnetitt]]) i [[Oslofeltet]].  
{{thumb|Narverudgruva.jpg|Narverudgruva. Foto: Anne Gallefos Wollertsen ca 2002}} Gruvene består av "[[Dronning Mauds stoll]]", "[[Kong Håkons stoll"]] og "[[Den tredje gruve]]". Den eldste gruva, som senere fikk navnet "Dronning Mauds stoll", ble trolig tatt opp av [[Eidsfos jernverk]] da det startet i [[1697]]. De andre gruvene er fra begynnelsen av 1900-tallet. Muligens ble jernmalmen oppdaget så tidlig som på begynnelsen av 1600-tallet da [[Christian 4]] sendte tyske bergmenn til [[Eiker]] for å finne malm, men det er det vanskelig å dokumentere. Forekomsten tilhører de største anrikninger av jernmalm ([[magnetitt]]) i [[Oslofeltet]].  


Gruvene ble drevet av Eidsfos verk hele tiden bortsett fra årene 1780-1820 da [[Dikemark jernverk]] drev den eldste gruva. Det har ikke vært kontinuerlig drift i gruvene.  
Gruvene ble drevet av Eidsfos verk hele tiden bortsett fra årene 1780-1820 da [[Dikemark jernverk]] drev den eldste gruva. Det har ikke vært kontinuerlig drift i gruvene.  


Transporten av malm gikk i begynnelsen med hest og slede til [[Vestfossen]] og derfra med seiljakter over [[Eikern]] til [[Eidsfoss]]. I [[1860]] skaffet verket egen dampbåt "D/S [[Ekern]]" som sørget for frakt av malm og varer. Etterat jernbanen kom, ble malmen fraktet med tog til Vestfossen. Da [[Eidsfossbanen]] kom i [[1901]], gikk malmen fra Narverud den andre veien, først med [[Vestfoldbanen]] til [[Tønsberg]] og derfra med Eidsfossbanen til Eidsfoss.  
Transporten av malm gikk i begynnelsen med hest og slede til [[Vestfossen]] og derfra med seiljakter over [[Eikern]] til [[Eidsfoss]]. I [[1860]] skaffet verket egen dampbåt "[[Ekern|D/S Ekern]]" som sørget for frakt av malm og varer. Etterat jernbanen kom, ble malmen fraktet med tog til Vestfossen. Da [[Eidsfossbanen]] kom i [[1901]], gikk malmen fra Narverud den andre veien, først med [[Vestfoldbanen]] til [[Tønsberg]] og derfra med Eidsfossbanen til Eidsfoss.  


På grunn av dårlig lønnsomhet og billig jern fra [[Christiania Spigerverk]], ble Narverudgruvene nedlagt i [[1913]].
På grunn av dårlig lønnsomhet og billig jern fra [[Christiania Spigerverk]], ble Narverudgruvene nedlagt i [[1913]].
==Kilder==
* [https://eikerarkiv.no/narverudgruvene/ Artikkel av Randi Stensmyren i Eiker Leksikon]
==Referanse==
* Artikkel på nettstedet [https://eikerarkiv.no/narverudgruvene/ Eiker.Arkiv]
{{Eiker Leksikon}}
[[Kategori:Jerngruver]]
[[Kategori:Drammen kommune]]
[[Kategori:Nedre Eiker]]
[[Kategori:Ytterkollen]]
25 486

redigeringer