Norges første industrispor: Forskjell mellom sideversjoner

Lagt inn sidebanen.
m (Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»)
(Lagt inn sidebanen.)
 
Linje 13: Linje 13:


Antagelig startet planketransporten til [[Christiania]] offisielt 15. juli [[1853]], noe som fremgår av en artig notis i '''''Morgenbladet Søndag 17de Juli 1853:'''''
Antagelig startet planketransporten til [[Christiania]] offisielt 15. juli [[1853]], noe som fremgår av en artig notis i '''''Morgenbladet Søndag 17de Juli 1853:'''''
==Strømmen Sidebane==
Etter påtrykk fra sagbrukseierne ble det tidlig etablert en sidebane til sagene langs Sagelva, og allerede i [[1852]] sto [[Norges første industrispor]] klart til bruk. Sidebanen var først en hestejernbane, men etter to år ble banelegemet forsterket slik at en kunne kjøre med lokomotiv til [[Flaen Brug]]. Videre derfra gikk banen i bru over Sagelva, og den dag i dag er det mulig å se trepålene etter brua ved lavvann i elva. Sidebanen gikk deretter under brua for Hovedbanen, og her var det så lavt at det bare kunne benyttes hester som trekkraft. Sporet hadde sin store nytte både for inntransport av tømmer og uttransport av ferdigsaget virke, men allerede rundt [[1860]] ble det mindre bruk av banen.
Kartet fra [[1863]] viser at Strømmen Sidebane grener av fra Hovedbanen nærmere [[Lørenskog stasjon|Lørenskog]], rett ved pumpehuset hvor damplokomotivene fikk sin vannpåfylling fra [[Sagelva]]. Sidebanen hadde to spor av tilstrekkelig lengde til å kunne rangere vogner til et tog mot hovedstaden. To av de mindre husene rett ved må antas å være stall for hestene på sidebanen samt hvilebu for hestekarene.
Med årene er sidebanen kuttet ned gradvis, men den var til meget stor nytte for [[Strømmens Værksted]] da bedriften startet i [[1873]], senere for [[Strømmen Trævarefabrik]] da denne bedriften startet i [[1884]], og endelig for [[Flaen Brug]] som i en årrekke leverte snekkerinnredninger til produksjonen av jernbanevogner på [[Strømmens Værksted]]. Helt fram til utløpet av [[2011]] gjorde banen nytte som industrispor for [http://www.bombardier.com Bombardier Transportation] som da fraflyttet de tidligere lokalene til Strømmens Værksted. Sporet har etter dette ikke hatt trafikk. Mange godstog på vei til Alnabru godsstasjon nordfra må fortsatt ha assistanselokomotiv i stigningen fra Lillestrøm til Strømmen.


<blockquote>
<blockquote>
Skribenter
10 736

redigeringer