Oliver Møystad: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 13: Linje 13:
Ved [[Felttoget i Norge 1940|det tyske felltoget i 1940]] deltok Møystad som kaptein og sjef for 3. kompani i Østoppland infanteriregiment nr. 5 (Kp. 3/IR 5). Under trefningen på Midtskogen 10. april 1940, hvor den norske militære motstanden under ledelse av [[Olaf Helset]] midlertidig stanset den tyske fremrykkingen, var han en av de to troppsjefene.
Ved [[Felttoget i Norge 1940|det tyske felltoget i 1940]] deltok Møystad som kaptein og sjef for 3. kompani i Østoppland infanteriregiment nr. 5 (Kp. 3/IR 5). Under trefningen på Midtskogen 10. april 1940, hvor den norske militære motstanden under ledelse av [[Olaf Helset]] midlertidig stanset den tyske fremrykkingen, var han en av de to troppsjefene.


Sommeren 1940 ble han utnevnt til leder for [[Hirden]] i [[Hedmark]] og våren 1941 ble han utnevnt til leder for Hirdregiment nr. 2, også benevt ''Regiment Eidsivating'' som dekket medlemmene fra Hedmark og [[Oppland]]. Dette var det største og mest veldrevne av Hirdens sju regimenter.


 
Til tross for at han manglet politifaglig bakgrunn, utnevnte [[Vidkun Quisling]] ham 1. november 1941 til sjef for Sikkerhetspolitiet, som var det overordede organ for kriminalpolitiet, [[Statspolitiet]] og [[Grensepolitiet]] og hadde sin plassering i [[Politidepartementet (1940–1945)|Politidepartementet]]. Ved denne utnevnelsen håpet ledelsen av NS å kunne dempe den økende konflikten mellom Hirden og politiet. Dette ble videreført da Møystad 12. januar 1942 ble oppnevnt til leder av også Hirden.


== Kilder ==
== Kilder ==

Sideversjonen fra 9. apr. 2020 kl. 09:18

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Oliver Møystad i hird-uniform.
Foto: Fra Håndbok for Rikshirden, utg. 1943

Oliver Cappelen Møystad (født 15. juni1892 Hernes i Elverum, død 28. juni 1956) var en norsk bonde, ingeniør, skogeier, politiker for Nasjonal Samling (NS) og ledet Sikkerhetspolitiet (1941–1943) og Hirden (1942–1944). Han var broren til Diderich Cappelen Møystad som var motstandsmann og som bygget opp Milorg i Østerdalen.

Før krigen

Han var utdannet bygningsingeniør fra Technische Hochschule Dresden og hadde ettåring befalsskole, og virket som gårdbruker og skogeier.

Møystad gikk inn i Nasjonal Samling allerede ved starten i 1933 og ble en del av den såkalte «Hedmarksgeriljaen» som besto av mange fra skogbruket og tilhørte den nasjonale venstreorienterte fløyen i partiet. Møystad var leder av fylkeslaget av NS fram til 1938 da han ble etterfulgt av Ørnulf Lundesgaard. Møystad stiftet også partilaget i Elverum og redigerte det lokale partiorganet Hedmark Fylkesavis fram til 1936 sammen med journalisten Odd Melsom. Ved stortingsvalget dette året stilte Nasjonal Samling med disse på de to øverste plassene.

Møystad drev et av de fire store skogeierselskapene i Trysil sammen med broren Diderich. De skilte seg ut fra de andre skogeierne ved at de arbeidet i skogen og bodde sammen med sine arbeidere i koia og var reale i lønnsspørsmål. De var begge paternalisiske, skapte tillit og hadde karismatiske trekk. Oliver drev skogen ved Tørberget og Diderich ved Storsveen og Midtskogberget. Nasjonal Samling fikk en meget stor oppslutning i Tørberget, og dette kan nok knyttes til personen Oliver Møystad.

Under okkupasjonen

Ved det tyske felltoget i 1940 deltok Møystad som kaptein og sjef for 3. kompani i Østoppland infanteriregiment nr. 5 (Kp. 3/IR 5). Under trefningen på Midtskogen 10. april 1940, hvor den norske militære motstanden under ledelse av Olaf Helset midlertidig stanset den tyske fremrykkingen, var han en av de to troppsjefene.

Sommeren 1940 ble han utnevnt til leder for Hirden i Hedmark og våren 1941 ble han utnevnt til leder for Hirdregiment nr. 2, også benevt Regiment Eidsivating som dekket medlemmene fra Hedmark og Oppland. Dette var det største og mest veldrevne av Hirdens sju regimenter.

Til tross for at han manglet politifaglig bakgrunn, utnevnte Vidkun Quisling ham 1. november 1941 til sjef for Sikkerhetspolitiet, som var det overordede organ for kriminalpolitiet, Statspolitiet og Grensepolitiet og hadde sin plassering i Politidepartementet. Ved denne utnevnelsen håpet ledelsen av NS å kunne dempe den økende konflikten mellom Hirden og politiet. Dette ble videreført da Møystad 12. januar 1942 ble oppnevnt til leder av også Hirden.

Kilder