Oslo byantikvar

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 16. mai 2023 kl. 09:01 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Byantikvaren holder til i Maridalsveien 3.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Byantikvaren er en kommunal faginstans i Oslo med ansvar for evaluering og bevaring av antikvarisk verdifulle bygninger, anlegg, kulturmiljøer og kulturlandskap. Det er også tittelen til lederen for denne etaten, fra mars 2023 Ellen Hole. Etaten er underlagt byrådsavdelingen for byutvikling.

Stillingen er et åremål på seks år, men mulighet til forlengelse til ytterligere en periode.

Etaten ble oppretta i 1955. Den første byantikvaren var Arno Berg, som hadde markert seg sterk i bevaringssaker gjennom Fortidsminneforeningen, Oslo Byes Vel og andre interesseorganisasjoner. Han var utdanna arkitekt og hadde lang erfaring med kulturminnevern, og var derfor godt kvalifisert for jobben. Det kan allikevel sies at utnevnelsen av en så markant bevaringsforkjemper som Berg var et tydelig signal fra kommunen om at man ønska en aktiv og pågående etat som tok klar stilling i vernespørsmål.

Byantikvaren gir faglige råd til Plan- og bygningsetaten i rive- og byggesaker der antikvariske verdier er involvert. Etaten forvalter også noen antikvariske bygninger og samlinger som er i kommunalt eie. Byantikvaren fører den såkalte Gul liste, som ramser opp alle bygg i Oslo kommune som det er knytta vernebestemmelser til.

Byantikvaren holder til i Maridalsveien 3.

Byantikvarer

Kilder

Eksterne lenker