Oslo byantikvar

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Byantikvaren holder til i Maridalsveien 3.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Byantikvaren er en kommunal faginstans i Oslo med ansvar for evaluering og bevaring av antikvarisk verdifulle bygninger, anlegg, kulturmiljøer og kulturlandskap. Det er også tittelen til lederen for denne etaten, pr. 2013 Janne Wilberg. Etaten er underlagt byrådsavdelingen for byutvikling.

Etaten ble oppretta i 1955. Den første byantikvaren var Arno Berg, som hadde markert seg sterk i bevaringssaker gjennom Fortidsminneforeningen, Oslo Byes Vel og andre interesseorganisasjoner. Han var utdanna arkitekt og hadde lang erfaring med kulturminnevern, og var derfor godt kvalifisert for jobben. Det kan allikevel sies at utnevnelsen av en så markant bevaringsforkjemper som Berg var et tydelig signal fra kommunen om at man ønska en aktiv og pågående etat som tok klar stilling i vernespørsmål.

Byantikvaren gir faglige råd til Plan- og bygningsetaten i rive- og byggesaker der antikvariske verdier er involvert. Etaten forvalter også noen antikvariske bygninger og samlinger som er i kommunalt eie. Byantikvaren fører den såkalte Gul liste, som ramser opp alle bygg i Oslo kommune som det er knytta vernebestemmelser til.

Byantikvaren holder til i Maridalsveien 3.

Byantikvarer

Kilder

Eksterne lenker