Petra Laeshaugen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 29. nov. 2022 kl. 07:39 av Kallrustad (samtale | bidrag) (kategorirydding etc.)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Lærere og elever ved Nordli skole ca. 1902. Petra Laeshaugen bak til høgre.

Petra Laeshaugen (født 21. mars 1867 i Østre Toten, død 1944) var lærerinne i Nordlia i Østre Toten. Sammen med fire andre jenter, blant annet naboen Oleanne Laeskogen, tok Laeshaugen lærerinneeksamen av 1. grad våren 1886, etter å ha tatt privatundervisning hjemme på Toten. Hun ble straks ansatt som småbarnslærerinne ved skolene Bjørnsgård og Nordli. Småbarnsskolen var en slags førskole, et (frivillig?) tilbud til barn i alderen 6-8 år, og undervisninga foregikk på ettermiddagstid annenhver dag i månedene mai-september. Det var bare kvinner som ble ansatt som småbarnslærere.

Hun var ansatt som ordinær lærerinne ved Bjørnsgård skole 1893-1906 og i nabokretsen Nordli 1901-03. Laeshaugen var blant de første kvinnelige lærerne i Østre Toten. I løpet av de åra hun arbeidde i skolen, økte imidlertid kvinneandelen markant, ikke minst fordi lærerskolene ble åpna opp for jenter.

Bakgrunn og familieliv

Hun vokste på småbruket Lashaugen (gnr. 149, bnr. 10) ved Heggshuselva, som datter av Kristian og Karine Laeshaugen. Petra Laeshaugen ble gift med Karl Andreassen (1874-1973) fra garden Stubberud i Nordlia, og paret overtok Lashaugen etter foreldrene hennes. I 1908 fikk de sønnen Kristian. I tråd med tidas normer slutta sannsynligvis Petra å jobbe som lærerinne da hun stifta familie. i folketellinga for 1910 er det bare oppgitt at hun har ansvar for «Husstellet».

Galleri

Kilder og litteratur

Eksterne lenker