Oleanne Aas

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Oleanne Laeskogen»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Oleanne (Oliane) Clara Aas (født Laeskogen 6. april 1864 i Østre Toten, død 19. januar 1940 i Øvre Eiker) var lærerinne og husmor, fra 1911 bosatt i Øvre Eiker.

Hun vokste opp på bruket Laskogen (gnr. 149/9) i Østre Toten, som datter av tømmermann og småbruker Even Laeskogen og Johanne Johansdatter f. Dybdahl. Oleanne gikk på skole på Østre Toten, og ble konfirmert av sogneprest Bie.

Hun var ei av de fem Toten-jentene som i 1886 fikk privatundervisning og deretter tok lærerinneeksamen av 1. grad. Også naboen Petra Laeshaugen var blant disse. Laeskogen ble rett etter bestått eksamen i mai 1886 ansatt som småbarnslærerinne ved skolene Smitborg og Olstad. Småbarnsskolen var en slags førskole, et tilbud til barn i alderen 6-8 år, og undervisninga foregikk på ettermiddagstid annenhver dag i månedene mai-september. Det var bare kvinner som ble ansatt som småbarnslærere. Oleanne Laeskogen var seinere lærerinne ved Fredsvoll skole i Totenvika (1893-97).

Ved siden av arbeidet på skolen jobbet Oleanne med veving og brodering på storgardene på Toten. Hun var med i ei kristelig ungdomsforening og ei sangforening som av og til holdt kirkekonserter. Hun deltok i søndagsskole- og misjonsarbeid. Oleanne var dessuten deputert til kretsforsamlingen i Hamar stift og var også ungdomslagets representant ved større møter.

1903 gifta hun seg tremenningen sin, lærer Hans Christian Hansen Aas (egentlig Svartaas) (1867-1929). De gifta seg i garnisonskirken i Stavern. Det unge paret overtok husmor- og husfarstillingen ved Orkerød barnehjem hvor de var i ett år. De bosatte seg etterpå i Øvre Eiker, der de i 1911 kjøpte småbruket Kantum ved Hokksund. De ble boende hele sitt voksne liv på Kantum. Første barnet Hjørdis ble født i 1906, og andre barnet Oddvar ble født i 1910. Hjørdis Aas Adler ble billed- og tekstilkunstner, og Oddvar Aas ble journalist, pressemann og diplomat.

Som husmor hadde Oleanne flere privatelever. Hun og ektemannen var kunnskapsrike og kulturelt interesserte mennesker. De hadde ei stor boksamling, og Kantum ble et samlingssted for likesinnede. Bruket var selvforsynt med egg, grønnsaker og frukt. Familien dyrka til og med tomater og asparges, noe som var uvanlig på den tida. Oleanne laga etter hvert en vakker blomsterhage, og ekteparet ble boende på Kantum livet ut. Oleanne døde 19. januar 1940 og er gravlagt på Haug kirkegård på Øvre Eiker.

Kilder og litteratur