Prestegjeld

Sideversjon per 30. mai 2011 kl. 07:53 av Ida Tolgensbakk (samtale | bidrag) (Kategorikorrigering.)

Prestegjeld var tidligere et geografisk, administrativt område i Den norske kirke. Et prestegjeld besto av ett eller flere sokn (menigheter). Prestegjeldet var i sin tur underlagt et prosti.

I et prestegjeld var det ofte flere prestestillinger (kapellaner) som administrativt var underlagt en sogneprest (sokneprest). Et prestegjeld hadde også andre ansatte, som kateket, diakon og kantor. Gruppen av ansatte i et prestegjeld betjente alle sognene i prestegjeldet.

Sognene har på sin side en betydning i kirkens rådsstruktur. Hvert sogn har et eget sogneråd (menighetsråd). Sognerådene velger medlemmer til et kirkelig fellesråd (fellesrådet) i kommunen.

Fra 1989 ansettes sokneprester og kapellaner av bispedømmerådene. Det er ca. 1 300 prester i menighetstjeneste i Den norske kirke. Fra 2004 har prestegjeldet som administrativ enhet vært faset ut av Den norske kirke, og blir i dag ikke brukt. Kirken er nå organisert med de ulike sognene som grunnenheter, og prestene er ansatt i et prosti i stedet for i et prestegjeld.[1][2]

Se også

Referanser


  Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Prestegjeld» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.