Rødtvet (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 25. jul. 2023 kl. 12:38 av Ida Tolgensbakk (samtale | bidrag) (Endrer illustrasjoner, pirk.)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Rødtvet borettslag, 2012. Foto: Stig Rune Pedersen.
Schanches gartneri i Kakkelovnskroken, Veitvet gård i bakgrunnen. Cirka 1960.

Rødtvet er et strøk i Bydel Grorud i Oslo. Det omfatter bebyggelsen nord og nordvest for T-banen og motorveien ved Rødtvet T-banestasjon, øst for Årvollåsen.

Opprinnelsen til navnet Rødtvet

Navnet har strøket etter Rødtvet gård, gårdsnummer 90/1. Første ledd har uviss opprinnelse, mens -tvet kommer av norrønt þveit, som betyr «lite jordstykke». Gården er kjent fra middelalderen, og i et brev fra 1425 som er omtalt i Akershusregisteret, lå gården under klosteret på Hovedøya. Rødtvet var en av de helt få gårdene som var i drift på 1400-tallet, etter Svartedauden hadde lagt store deler av Groruddalen øde. Etter reformasjonen ble gården krongods, og i 1663 ble den solgt til biskop Henning Stockfleth. Våningshuset som står i dag er bygget av Anders Sørli i empirestil i 1825.

Gårdene

Gårdene Bredtvet, Rødtvet og Øvre og Nedre Kalbakken har i følge Kari Rognstad en lang felles historie[1]. De to første ligger på nedsiden av Trondheimsveien, mens de to siste ligger på oversiden. Øvre Kalbakken ble utskilt fra Rødtvet 1780 og har gårdsnummeret felles - nummer 90. Bruksnummeret til Øvre Kalbakken ble da 2.

På Rødtvet har det vært drevet mange slags småindustri, både i tilknytning til gården og ellers. Fra 1835 lå det teglverk her, dessuten har det vært steinindustri, kakkelovnfabrikk og pottemakeri i området (jamfør gatenavnet Kakkelovnskroken).

Drabantbybebyggelse

Våningshuset til venstre var Ingebret Andersen med families hjem da de bygslet jord fra Øvre Kalbakken gård her rundt 1890. Blokkene i bakgrunnen er del av Mellomgården borettslag, som ble bygget rundt 1960. Til høyre ser man en del av Øvre Kalbakken Borettslag, som ble bygget på 2000-tallet.

Fra 1960-årene bygget Selvaag og andre boligblokker på Rødtvet, både virkelig høye blokker (12 etasjer) og lavblokkbebyggelse. Rødtvet skole åpnet i 1962 som barne- og ungdomsskole (seinere ble ungdomsskoledelen flyttet til Apalløkka). Rødtvet kirke ble innviet i 1978. Rødtvet barnehage er spesiell - tegnet av Helge Thams og bygget på sekstitallet.

Strøket ble bebygd med høye og lave blokker på sekstitallet, men har også beholdt villastrøk fra mellomkrigstida og fått en del nye eneboliger. I 2010 er Rødtvet et strøk med veletablerte idrettslag og foreninger, men også et strøk med forholdsvis høy utskifting. De som flyttet inn da blokkene ble bygget faller nå fra, og nye barnefamilier flytter inn.

Bollywood-skuespilleren Mahek Chahal er opprinnelig fra Rødtvet. I forbindelse med festpremiere for filmen Yamla Pega Deewana på Eldorado kino i januar 2011, besøkte hun gamle trakter. Akers avis Groruddalen skrev da at "I løpet av tiden Chahal har vært i Groruddalen, har hun tatt seg en tur innom sin gamle skole på Rødtvet.

– Det har skjedd så store forandringer der. Jeg husker at det bare var meg og søsteren min som var de eneste med utenlandsk opprinnelse da vi gikk der. Nå er det mange på Rødtvet skole som ikke er etnisk norske." [2]

Fotnoter

  1. 2001,side 114-116
  2. Elisabeth Tobiassen Faane 14.januar 2011: Rødtvet-jenta som ble filmstjerne i Bollywood, Akers avis Groruddalen

Kilder

Koordinater: 59.95731° N 10.86879° Ø