Sem landbruksskole

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 19. des. 2022 kl. 08:58 av Kallrustad (samtale | bidrag) (kategorirydding)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Det gamle skoleanlegget på Sem i 2008.
Eldre bilde av skolen.
Foto: Ukjent

Sem landbruksskole, tidligere skole i Asker, Semsveien 164/166. Skoleanlegget ligger ved Semsvannet og har navn etter gården Sem.

I 1849 flyttet den 25 år gamle Bent Holtsmark til Tveiter i Asker fra Sylling. Han var rik og driftig og samlet under seg gårdene Tveiter, Nedre Sem og deler av Berg og Vøyen – og han ble ordfører i Asker. I 1887 opprettet to av sønnene hans, Bernt Holtsmark og Wilhelm Holtsmark, landbruksskole på Nedre Sem. I 1890 kjøpte Bernt Øvre Sem, og skolen ble flyttet dit. I løpet av få år ble det satt opp en rekke bygninger med elevrom, lesesaler, tegnesal og forskjellige undervisnings- og personalrom.

I 1914 ble Øvre Sem kjøpt av staten, 130 mål dyrket mark og 70 mål skog. Året etter ble Statens småbrukslærerskole – ofte bare kalt «Småbruker'n» – opprettet etter at statsminister Gunnar Knudsen hadde stilt kabinettspørsmål i saken. Det første kullet hadde 16 elever, derav to jenter. Skolen ble viden kjent og regnet som kanskje landets beste innen faget på grunn av sin «nye» pedagogikk med vekt på å kombinere teori og praksis – to vintre teori og praksis den mellomliggende sommeren. I tillegg til tradisjonelle landbruksfag hadde skolen de små næringene som spesialitet, for eksempel dyrking av frukt, bær og grønnsaker, hold av mindre husdyr som fjærkre og kaniner, bier og pelsdyr.

I perioden 1915–63 ble 815 småbrukslærerkandidater og 222 håndverkslærere uteksaminert. Elevavisen het Bia. «Rampetoget» og «Rampetalen» var fantasifulle innslag i 17. mai-feiringen i Asker. I 1963 ble Statens småbrukslærerskole samordnet med Norges Landbrukshøgskole. I tiden 1965–94 hadde skolen pedagogisk seminar for lærere og rådgivere i landbruket. Eiendommen eies av Staten ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), men lokalene disponeres fra 1995 av Sem Gjestegård. Natur-Kultur-Helsesenteret kalt NaKuHel holder til i den tidligere håndverkslærerbygningen.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Sem landbruksskole er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.8559758° N 10.4321542° Ø