Sylling

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sylling Handelsforening med gode, gamle automobiler som leverer varer.
Foto: Lier historielag (rundt 1923).

Sylling er et tettsted i Lier kommune. Det har 661 (2019) innbyggere. Navnet kommer antakelig fra ordet svell, som betyr «is-svull».

Sylling ligger innerst i Holsfjorden, den sørøstlige armen av Tyrifjorden, og ligger på morenen som demmer opp Holsfjorden, og er den nordlige enden av Lierdalen.

Sylling er en jordbruksbygd, særlig fryktdyrking. Det gode jordsmonnet skyldes grusavsetninger etter siste istid som også moreneryggen er en del av.

Hørte bro gikk over Hørtebekken som renner ut i Holsfjorden i Sylling, og i slaget ved Hørte bro sommeren 1178 vant birkebeinerflokken ledet av Sverre Sigurdsson over kong Magnus Erlingsson og Orm Ivarsson kongsbror.

Sylling kirke var en langkirke fra middelalderen, viet til sta. Margareta og st. Hallvard. Den ble revet og avløst av en ny kirke i 1851. Arkitekt for denne var den danske byggmester og arkitekt Christian Herman Malling, mens tårnet fra 1877 er tegnet av Henrik Nissen.

I Svangstrand ved Sylling var det tidligere en dampskipbrygge og endestasjon for Lierbanen som åpnet i 1904. Herfra var det fram til 1926 mulig å reise videre med korresponderende dampskip til Sundvollen.

Fylkesvei 284 til Vikersund starter i Sylling, og fylkesvei 285 til Drammen og Hønefoss går gjennom stedet.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.8954° N 10.2835° Ø