Stabekk videregående skole

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 19. des. 2022 kl. 11:35 av Kallrustad (samtale | bidrag) (kategorirydding)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Stabekk videregående skole er Asker og Bærums eldste, tatt i bruk i 1923. Foto utlånt av Per Schulze.
Stabekk videregående skole, fotografert i 2003.
Foto: Knut Helbak

Stabekk videregående skole i Gamle Drammensvei 15 på Stabekk i Bærum ble opprettet i 1923 under navnet Stabæk kommunale høiere almenskole.

Stabæk endret til Stabekk i 1926 etter påtrykk fra rektor Johan Hertzberg (1872–1954), og senere ble høiere endret til høgre, og navnet ble Stabekk kommunale høgre almenskole. Skolen het Stabekk gymnas 1964–75 og Stabekk videregående skole fra 1976.

Ivar Næss var arkitekt for det første skolebygget, som var preget av nordisk nybarokk med et bratt saltak. Skolen var den første i Asker og Bærum der man kunne avlegge examen artium. Den ble raskt sprengt og banet vei for et gymnas også i Vestre Bærum, Valler kommunale høyere almenskole, som ble innviet i 1937. Gymnassamfunnet het Valhall, realskolesamfunnet Resam Sesam, skoleavisen Gjallarhorn.

Før krigen hadde skolen eget skoleorkester, teater- og revytradisjoner. Rikt idrettsliv med stor aktivitet i skisport, friidrett, svømming, fotball, tennis, orientering og gymnastikk/turn. Skolens kunstsamling består av 70 verk utført av 40 kunstnere. Av disse kan nevnes Erik Werenskiold, Kai Fjell, Frans Widerberg, Anne Marie Komissar, Ferdinand Finne, Willi Storn, Reidar Fritzvold, Ørnulf Ranheimsæter og Einar Granum. En original dødsmaske av Bjørnstjerne Bjørnson, laget av maleren og billedhuggeren Axel Ender, henger i skolens bibliotek.

Freskene av Herman Willoch i inngangshallen og tredje etasje var rektor Hertzbergs gave til skolen ved 10-årsjubileet i 1933. Skolens logo er Yggdrasil-asken og en hjort. Asken skal symbolisere tradisjonen, mens hjorten står for ungdommens drivende krefter. Skolens fane ble avduket i 1927.

Nærhet til Fornebu gjorde at skolen våren og sommeren 1940 ble midlertidig rekvirert som gjennomgangsstasjon for tyske tropper, og undervisningen ble flyttet til Jar skole. Lærerstaben viste en fast holdning i motstandskampen under krigen. Da lærerne nektet å gå inn i det naziopprettede Norges Lærersamband i 1942, ble mange arrestert og sendt i fengsel. Noen ble også sendt til arbeidsleir i Kirkenes. Rektor Johan Hertzberg ble permittert og erstattet av en rektor med NS-bakgrunn. Det er en minneplate i skolens vestibyle over tidligere elever som falt i den andre verdenskrigen.

Skolen brant i 1954, og da den i 1955 ble istandsatt, ble den samtidig utvidet med en fjerde etasje og fikk et slakere tak enn opprinnelig, noe som gav bygningen et annet preg. Nytt kroppsøvingsbygg i 1982 (arkitekt Arne Takla). Ny sidefløy i stil med den opprinnelige bygningen i 1994 (arkitektgruppen Nb Akitekter ANS). Skolen har studiespesialisering i realfag, språkfag, samfunnskunnskap og økonomi. Yrkesfaglig program i naturbruk. Voksenopplæring fra 1969. Regionalt privatistkontor for Asker og Bærum fra 1996.

Skolen har lange tradisjoner med elevutveksling; årlig er klasser og grupper i Frankrike, Italia, Spania og Irland, og klasser kommer på besøk fra samarbeidsskoler i disse landene. Dessuten har samfunnsfagelever i mange år dratt til Brüssel. Enkeltelever og lærere har vært i Zambia og Moskva i forbindelse med spesielle prosjekter. Siden 2001 har skolen hatt et samarbeid med York College i England, og inntil 15 av andreklassingene fra Stabekk tilbringer et skoleår i York.

I skoleåret 2010/2011 har skolen ca. 450 elever og 60 ansatte. Rektor fra 2005 er Anton Bueie.

Tidligere stortingspresident Jo Benkow og Bærums ordfører i årene 1991–2011, Odd Reinsfelt, har vært elever ved skolen.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Stabekk videregående skole er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.9097389° N 10.6158764° Ø