Kai Fjell

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra avisa Fremtiden 28. oktober 1978: utsnitt av artikkel om Kai Fjell.

Kai Breder Fjell (født 2. mars 1907 i Skoger i nåværende Drammen kommune, død i Bærum 10. januar 1989) var maler, tegner og scenograf med en variert produksjon. Han sto blant annet bak betydelige utsmykningsarbeider i Regjeringskvartalet og i terminalbygget ved Oslo lufthavn Fornebu.

Familie

Kai Fjell, navnet opprinnelig skrevet Fjeld, var sønn av gårdbruker og maler Conrad Bendiks Fjell og Astrid Andersen, og ble gift i 1931 med Ingeborg Helene Holt (1907–1999). Han var søstersønn av Marie Hamsun (1881-1969).

Liv og virke

Utsmykninger av Kai Fjell i Høyblokka i Regjeringskvartalet.
Foto: Teigens Fotoatelier/DEXTRA Photo/Norsk Teknisk Museum
Motiv fra tidligere Oslo lufthavn Fornebu, med Kai Fjells utsmykninger, som er bevart.
Foto: Stig Rune Pedersen (2011)

Kai Fjell vokste opp på skogsgården Andorsrud i daværende Skoger kommune, i dag del av Drammen kommune. I begynnelsen av 1920-tallet flyttet familien til gården Nordby i Horndalen ved Elverum, men Fjell ble igjen hos en tante i Drammen, hvor han tok middelskoleeksamen ved Drammen høyere almenskole i 1924. Deretter tilbrakte han de neste tre årene på Nordby hvor han, med noen avbrudd, deltok i gårdsdriften.

Fjell ble tidlig interessert i både tegning og dyreliv, og begynte i 1927 sin kunstnerutdanning i hovedstaden. Han var først elev ved Carl von Hannos malerskole og ved Kunst- og håndverksskolen i 1927, og ved Kunstakademiet 1927-1928. Han var deretter reklametegner, før han i 1931 begynte å male. Gjennombruddet fikk han med en stor utstilling i Kunstnernes Hus i Oslo i 1937.

Hans første bilder var påvirket av tysk ekspresjonisme, og var dystre og fargefattige. Fra slutten av 1930-årene gikk han inn i en ny periode, kjennetegnet ved en rikere og fyldigere koloritt med myke overganger, og en motivkrets der kvinnedyrkelsen sto i sentrum. Senere i livet laget han også pasteller, samt bokillustrasjoner og teaterdekorasjoner.

Fjell representerte Norge på Venezia-biennalen i 1953, og var hovedutstiller under Festspillene i Bergen i 1971. Som maler er han representert i flere norske og nordiske kunstmuseer.

Blant Fjells malerier kan nevnes:

  • Barnemorderske, 1934
  • Likkjøreren, 1936
  • Kalven reiser seg, 1936 (i Nasjonalgalleriet)
  • Under takrenna, 1936
  • Modellenes hyllest, 1936 (i Nasjonalgalleriet)
  • Gratulanter, 1937
  • Musikanten, 1937
  • Den sunkne by, 1954
  • Tømmerhogger, 1971 (fra 1977 del av utsmykningene ved Norsk Skogbruksmuseum).

Fjell laget også enkelte monumentale, offentlige utsmykninger, som for eksempel:

Bosteder

Etter at de giftet seg i 1931 flyttet ekteparet Fjell til en loftsleilighet i Bygdøy alle 62 i Oslo. Her hadde han også atelier. På samme adresse bodde en periode også blant andre kunstneren Erik Harry Johannessen (1902-1980). Ekteparet Fjell bodde i Bygdøy alle til 1946, da de kjøpte en gammel villa i Strandveien 61 på Lysaker i Bærum. Her bodde han til sin død. Huset har bevarte dekorasjoner av Fjell, som hadde atelier i kjelleren. I 1939 kjøpte Fjell for øvrig et feriested i Flatdal i Telemark.

Ettermæle

Kai Fjell er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I en nekrolog over Kai Fjell i Aftenposten 18. januar 1989, av Erik Egeland, ble han beskrevet slik (utdrag):

Et unikum i norsk billedkunst har lagt penselen ned. En nobel personlighet er gått bort. Det kvinnelige har tapt en ridder. Men et eventyr står bekreftet tilbake. Fortellingen om den stygge andungen som ble til en svane, er med sjelden klarhet virkeliggjort i Kai Fjells kunstneriske utvikling. Hans bilder er for lengst folke-eie, spredt i reproduksjoner over hele verden, i de forskjelligste miljøer. ... Hans ypperste verker bærer tidløshetens kjennetegn, slik den norske myten elsker det: fra det stedegne norske til det universelle og almenmenneskelige.

Kai Fjell er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Gravminnet er unikt, det er prydet med en liten totempæl av tre med en kvinneskikkelse.

Kai Fjells vei på Åskollen i Drammen kommune fikk navn etter ham i 1993.

Kilder

Motiv fra Kai Fjells vei i Drammen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)