Stor-Oslo Lokaltrafikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 21. apr. 2023 kl. 07:01 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «Kategori:Samferdsel og kommunikasjon» til «Kategori:Samferdsel og transport»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Stor-Oslo Lokaltrafikk A/S (SL) var et koordinerende organ for all kollektiv persontrafikk innenfor Akershus fylke og mellom Akershus fylke og Oslo kommune. Det ble opprettet 1975 med staten, Akershus fylke og Oslo kommune som aksjonærer. SL ble fra 2008 slått sammen med Oslo Sporveier til kollektivselskapet Ruter AS.

Fra starten av overtok SL konsesjonene fra de 20 busselskapene som kjørte bussruter i Akershus, og det ble innført SL-månedskort som gjaldt på alle linjer både i Oslo og Akershus. Senere ble det også gjort en samordning av enkeltbilletter og klippekort.

Fra 1996 la SL de første bussrutene ut på anbud, og anbudsprinsippet ble senere innført for hele SL. I midten av 1990-årene ble det bestemt at alle nye busser som begynte å kjøre for SL, skulle ha grønn farge.

Det viste seg vanskelig å få til en samordning over fylkesgrensene, og det har i perioder vært en del uoverensstemmelser, som blant annet førte til at Kolsåsbanen ble stengt utenfor Bekkestua stasjon i 2003–04. Det har også vært uenighet om takstsystemer, overgangsbilletter og traseene i Oslo. Med opprettelsen av Ruter vil takst- og billettsystemer bli mer samordnet. Et nytt elektronisk billettsystem ble delvis innført i 2006, mer enn 10 år etter at den første planleggingen begynte. SL-samarbeidet ble etter hvert utvidet til enkelte kommuner i andre fylker, og 1999 ble SL-kort også innført i Røyken og Hurum.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Stor-Oslo Lokaltrafikk er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.