Torsken kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 9. jan. 2020 kl. 06:46 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Torsken kommune
1928 Torsken komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1928
Fylke Troms
Kommunesenter Gryllefjord
Grunnlagt 1902
Opphørte 2020
Nå del av Senja kommune

Torsken kommune lå i Troms på vestsida av Senja. Kommunen grenset til Berg i nord og til Tranøy i sør og øst. Torsken kommunen ble etablert i 1902, da Berg herred ble delt i kommunene Berg og Torsken. I 1964 ble områdene sør for Selfjorden overført til Tranøy. Kommunen hadde navn etter en fjellformasjon som ligna fiskearten torsk, men formasjonen er blitt ødelagt av ras.

Fiske og fiskeforedling har tradisjonelt vært hovednæringene i Torsken, og bygdas store fortrinn har vært nærheten til de rike fiskeressursene utafor Vesterålen og Sør-Troms. På 1890-tallet var Holmenvær et av de største fiskeværa i landet. Stedet hadde fiskemottak, trandamperi, sykestue, forretning, bedehus og bakeri m.m.

På grunn av dårlig jordsmonn og nordlig klima har jordbruket spilt ei mindre rolle i Torsken; det er heller ikke mye produktiv skog her.

Folketallet har gått markert ned de siste tiåra. I 1980 bodde det 1381 innbyggere i Torsken, mens det i 2010 var bosatt bare 899 personer i bygda. Om lag halvparten av befolkningen bodde i kommunesenteret Gryllefjord (414 innbyggere i 2006).

1. januar 2020 ble Torsken slått sammen med kommunene Berg, Lenvik og Tranøy i forbindelse med Solberg-regjeringas kommunereform. Den nye kommunen fikk navnet Senja kommune.

Personer fra Torsken

Kilder

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!