Lenvik kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lenvik kommune
1931 Lenvik komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1931
Fylke Troms
Kommunesenter Finnsnes
Opphørte 2020
Nå del av Senja kommune

Lenvik kommune lå i Troms, på begge sider av Gisundet, som skiller øya Senja fra fastlandet. I 1964 ble tre områder på Senja overført til Lenvik. Dette var den nordre del av øya (fra tidligere Hillesøy kommune), sørøstspissen fra Sørreisa, mens et område innafor Laksefjorden ble overført fra Tranøy.

Lenvik var den tredje største kommunen i Troms målt etter innbyggertall. Etter andre verdenskrig opplevde bygda befolkningsøkning, bortsett fra på 1980-tallet. Tettstedet Finnsnes, på fastlandssida, hadde størst vekst, og var regionssenter for Midt-Troms.

Utenfor tettstedene hadde primærnæringene stor betydning for sysselsettinga. Særlig på Senja var fisket viktig, og de siste tiåra ble det etablert flere oppdrettsanlegg i kommunen. Lenvik var også en av de bedre jordbrukskommunene i Troms. Den største industribedriften var Finnfjord Smelteverk.

1. januar 2020 ble Lenvik slått sammen med kommunene Berg, Torsken og Tranøy i forbindelse med Solberg-regjeringas kommunereform. Den nye kommunen fikk navnet Senja kommune, med Finnsnes som administrasjonssenter. Kommunen hadde ved sammenslåingen ca. 15 000 innbyggere. Over 3/4 av dem bodde i tidligere Lenvik kommune.

Den siste ordføreren i Lenvik var Geir Inge Sivertsen fra Høyre. Han hadde vervet fra 2011 til 2019.

Foreninger i Lenvik

Kommunesenteret Finnsnes i 1957.
Foto: Nasjonalbiblioteket

Personer fra Lenvik

Kilder

Eksterne lenker

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!

Koordinater: 69.23112° N 17.98742° Ø