Torvet 7 (Harstad)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 14. jun. 2023 kl. 09:33 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Torvet 7 - Harstad sentrum. Gården var tidligere kjent under navnet «Holm-gården» og senere «Bertheus J. Nilsen-gården».

Torvet 7 i Harstad ble oppført like etter år 1900 og gikk i sin tid under navnet «Holm-gården» og senere «Bertheus J. Nilsen-gården».

Byggherren

Huset ble bygd av Carl Julianus Holm (1850-1905). Han kom opprinnelig fra Kvernes i Averøy kommune i Møre og Romsdal, var forretningsmann i Brettesnes i Vågan kommune før han kom til Harstad i 1895. En tid bodde han i Kasfjord. Vi vet ikke så mye om mannen, men finner hans navn blant initiativtakerne til etablering av Harstad Arbeidersamfund. Han var far til Halfdan Holm som var en kjent fotograf i byen. En annen sønn av Holm (1887-1969) hadde samme navn som faren og var ingeniør. Han brukte navnet Julianus Holm til daglig.
Ifølge Byggekommisjonens protokoller fikk Holm i 1900 tillatelse til å bygge ishus og i 1901 til å bygge bolig/bygård på Larsbremneset. Huset fikk senere adressen Torvet 7. Ikke lenge etter at bygningen var ferdig, gikk Holm konkurs.

Nye eiere

Etter Carl Juliannus Holms død i 1905, ble tannlege Annar Bergiton Ursin-Holm, født 1884 i Trondheim, død 1945 (som ikke var i nær slekt med avdøde) eier av huset. Det er dokumentert at han fortsatt eide huset i 1912. I 1913 kjøpte Elias Weltzien-Holst huset og innredet butikklokale i kjelleren i 1915. Han gikk imidlertid konkurs i 1928, og Bertheus J. Nilsen (BJN) ble ny eier og hadde kontorer for sin virksomhet i første etasje og antakelig egen bolig i annen. Faren til Bertheus, Leonhard Nilsen som bodde i Hagan, døde i 1927, og det finnes en teori om at han kunne ha vært eier av Torvet 7, slik at Bertheus arvet gården. Teorien svekkes imidlertid ved at Leonard Nilsen hadde en konkurs bak seg i 1904.

  • KILDEFEIL: I Gårds- og slektshistorie for Tjeldsund står det at Annar Bergiton Ursin-Holm er født i Harstad 1884, ble gift i Bergen 1907 med Gerda Schmidt. Men man finner ingen av dem i kirkebøkene for Trondenes - verken dåp, konfirmasjon eller ekteskap. Derimot oppgir Annar og Gerda Ursin-Holm både i folketellingen for Harstad 1910 og når de døper sine barn at de er født i hhv. Trondheim og Kistrand. Kirkebok for Kistrand opplyser at Gerda, datter av telegrafbestyrer Karl Johan Smith og hustru Laura Gunhilda, født Ursin, ble født 17. juni 1887 og døpt 9. juli samme år. Kirkebok for Bakklandet/Bakke viser at Annar Bergithon, sønn av handelsreisende Martinus Christian Holm og hustru Augusta Sofie, født Ursin, ble født 31. juli 1884 og døpt 10. august samme år. Forfatterne av gårds- og slektshistorien i Tjeldsund må derfor ta feil. Folketellingen 1865 viser at Laura og Augusta Ursin var søstre (født i Evenes i Ofoten). Gerda og Annar var m.a.o. søskenbarn.
  • IKKE SLEKTSFORHOLD. Folketellingen 1865 viser at både Martinus Holm og hans mor (enke) var bosatt i og begge født i Trondheim. Det er derfor liten grunn til å anta noe slektskapsforhold til Carl Julianus Holm, som var født i Kristiansund.

Beboere

Senere forbinder vi gården med tannlege Olaf Humphrey Holst-Roness (1906-1961) som bodde i huset. Holst-Roness var gift med Ivar og Nora Frederiksen’s datter Liv (1907-1985). (Nora Frederiksen var søster til Bertheus J. Nilsen.) Like etter krigen kjøpte familien Holst-Roness havnefogd Vogt’s hus i Jørnsgate og flyttet dit. Leiligheten i Torvet 7 ble da overtatt av Liv’s bror Johan Frederiksen (1909-1986), som etterfulgte Mads Haugen som direktør i BJN. Johan Frederiksen var gift med Ingebjørg Frederiksen (1914-1994). En tid på 1940-tallet bodde Kaare M. Hegrum og kona i huset. Han var disponent på Nordlandslinjen fra 1948 til 1953.

Myte eller fakta

Ifølge Trondenes Bygdebok, kan man lese at hovedbygningen på handelsstedet Gressholmen ble flyttet til Harstad etter at stedet var konkurs og også utsatt for brann. Det heter at det var Leonhard Nilsen som kjøpte huset og flyttet det til Harstad, der han hadde hovedinteressene i forretningen Nilsen & Jørgensen. Det har vært fremsatt en teori om at dette huset er identisk med Torvet 9. Dette stemmer ikke. Vi vet at Nilsen & Jørgensen bygde «Helga Lind-gården» i Harstad sentrum like før firmaet deres gikk konkurs i 1904 og Leonhard Nilsen bygde Fjordgata 7, og det er mest sannsynlig at det var sistnevnte som var bygd av materialer fra Gressholm-bygningen.

Kilder