Tromsø museum

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 22. sep. 2020 kl. 16:35 av Gunnar E. Kristiansen (samtale | bidrag) (Satt inn illustrasjon)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra utstillingene ved Tromsø museum.
Foto: Elin Olsen (2016)

Tromsø museum er natur- og kulturhistorisk og arkeologisk museum for Nordland (utenom Helgeland), Troms og Finnmark. Museet er Nord-Norges eldste vitenskapelige institusjon, etablert i 1872. I 1976 ble museet en del av Universitetet i Tromsø. Museet består av Seksjon for kulturvitenskap (arkeologi, nyere kulturhistorie og samisk etnografi) og Seksjon for naturvitenskap (geologi, botanikk, zoologi). Hver seksjon har store samlinger som dokumenterer mer enn 100 års utforskning av landsdelen og andre nordlige områder.

Tromsø Stiftstidende 4. mars 1883.

Museets fagenhet for arkeologi har samlinger som inneholder gjenstander fra forhistorisk tid og middelalder fra samtlige nordnorske kommuner nord for Rana og fra Svalbard og Jan Mayen. Samlingen inneholder mer enn 11 000 museumsnumre og omfatter flere hundre tusen gjenstander. Det finnes topografisk ordnet arkiv over alle innleverte/innrapporterte funn. Arkivet og tilvekstkatalogen er tilgjengelig i museet etter nærmere avtale.

I tillegg til gjenstandssamlingene har museet et fotoarkiv, som er lagt ut i en egen database med ca. 50 000 fotografier, de fleste fra Nord-Norge. Fotografiene er søkbare på tid, sted og motiv. Helt siden 1960-tallet har Tromsø museum drevet med en aktiv dokumentasjon av nordnorsk hverdagsliv. Fotosamlingen forteller noe om livsformer og kultur som er borte, samtidig som vi museet har fokus på å dokumentere nordnorsk samtid, som blir –morgendagens historie. Det arbeides kontinuerlig med digitalisering og innlegging av foto.

Oversikt over fortidsminneregistreringene til Økonomisk Kartverk er også tilgjengelig.

Kilder