Våttåbakken: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Våttåbakken''' er Norges første kjente steinalderboplass. Den ble avdekket i 1871 av premierløytnant R. Ziegler og arkeologen Karl Rygh. I 1928 ble det reist ...)
 
({{bm}})
 
(22 mellomliggende versjoner av 8 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Våttåbakken''' er Norges første kjente [[steinalderboplass]]. Den ble avdekket i [[1871]] av [[premierløytnant]] [[R. Ziegler]] og arkeologen [[Karl Rygh]]. I [[1928]] ble det reist en bauta på stedet.
<onlyinclude>{{thumb høyre|Bauta Vaattaabakken.jpg|Bautaen på Våttåbakken.|[[Morten Stene]]}}
'''[[Våttåbakken]]''' er Norges først oppdagede boplass fra [[steinalderen]]. Den ble avdekket i [[1871]] av [[premierløytnant]] [[R. Ziegler]] og arkeologen [[Karl Rygh]]. I [[1928]] ble det reist en bauta på stedet, plassert ved en av «hovedinnfartsårene» til [[Byafjellet]].


Steinalderboplassen ligger nord for [[Steinkjer]], nordøst for krysset mellom [[Eggevegen]] og [[Våttavegen]]. Funnet var viktig kunnskap for å forstå Norges historie.  
[[Steinalderboplass]]en ligger nord for sentrum i [[Steinkjer kommune]], nordøst for krysset mellom [[Eggevegen]] og [[Våttavegen]]. Funnet gir viktig kunnskap for å forstå Norges historie.</onlyinclude>
{{thumb høyre|Plakett Vaattaabakken-bauta.jpg|Bautaens plakett.|Morten Stene}}
== Oppdaget på 1860-tallet ==
Boplassen ble oppdaget på [[1860-tallet]] av [[husmann]]en på [[Nedre Steinkjerhaug]] som hadde funnet en del pilespisser i åkeren.  


'''Oppdaget på 1860-tallet'''
== Ny kunnskap ==
Boplassen ble oppdaget på [[1860-tallet]] av [[husmann]]en på Nedre Steinkjerhaug som hadde funnet en del pilespisser i åkeren.  
Det ble funnet rester av en avfallsdynge og  et ildsted boplassen. Dyngen var cirka 10 meter i diameter og inneholdt rester av skjell og knuste dyrebein. Det ble også funnet redskap og våpen. Boplassen lå i sin tid i strandkanten - og dateres til det 2. årtusen før Kristus.


'''Ny kunnskap'''Det ble funnet rester av en avfallsdynge og  et ildsted på boplassen. Dyngen var ca. 10 meter i diameter og inneholdt rester av skjell og knuste dyrebein. Det ble også funnet redskap og våpen. Boplassen lå i sin tid i strandkanten - og dateres til det 2. årtusen før Kristus.
== Navnet ==
Forstavelsen «våtta» stammer fra gammelnorsk «''viti''» som betyr [[varde]]. Betydningen blir da «bakken opp til varden».


'''Navnet'''
== Bauta i 1928 ==
Forstavelsen «våtta» stammer fra gammelnorks «viti» som betyr [[varde]]. Betydningen blir da «bakken opp til varden».
Bautaen ble reist og avduka 5. juli 1928 på initiativ av formann i [[Nord-Trøndelag Historielag]] [[Ola Five]] som fikk ideen av konservator Th. Petersen. Den har inskripsjonen «Paa denne staden vart i 1871 funne den fyste buplass fraa steinalderen i Noreg.»


'''Bauta i 1928'''  
== Kilder ==
Bautaen ble reist i 1928 etter initiativ av [[Ola Five]]. Den har inskripsjonen «Paa denne staden vart i 1871 funne den fyste buplass fraa steinalderen i Noreg.»
{{thumb høyre|Five paa Vaattaabakken.jpg|Ole Five foran bautaen som ble reist i 1928}}
* [[Stene, Morten]]: ''Bli dus med Steinkjer'', Steinkjer 1996.
* [[Fossum, Gunnar]]: «Minnesteinen på Våttabakken» i Årbok for Egge Historielag 2008
* [[Egge Museum]]: ''Best å vera budd! Nasjonsbygging og frigjøring''. Utstillingsbrosjyre. Steinkjer [[1998]]


== Kilde ==
{{artikkelkoord|64.022818|N|11.495791|Ø}}
* Stene, Morten: ''Bli dus med Steinkjer'', Steinkjer 1996
[[Kategori:Steinkjer kommune]]
[[Kategori:Steinkjer kommune]]
[[Kategori:Steinalder]]
[[Kategori:Egge]]
[[Kategori:Kulturminner]]
[[Kategori:Kulturminner fra steinalderen]]
{{F1}}
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 14. jul. 2021 kl. 10:30

Bautaen på Våttåbakken.
Foto: Morten Stene

Våttåbakken er Norges først oppdagede boplass fra steinalderen. Den ble avdekket i 1871 av premierløytnant R. Ziegler og arkeologen Karl Rygh. I 1928 ble det reist en bauta på stedet, plassert ved en av «hovedinnfartsårene» til Byafjellet.

Steinalderboplassen ligger nord for sentrum i Steinkjer kommune, nordøst for krysset mellom Eggevegen og Våttavegen. Funnet gir viktig kunnskap for å forstå Norges historie.

Bautaens plakett.
Foto: Morten Stene

Oppdaget på 1860-tallet

Boplassen ble oppdaget på 1860-tallet av husmannenNedre Steinkjerhaug som hadde funnet en del pilespisser i åkeren.

Ny kunnskap

Det ble funnet rester av en avfallsdynge og et ildsted på boplassen. Dyngen var cirka 10 meter i diameter og inneholdt rester av skjell og knuste dyrebein. Det ble også funnet redskap og våpen. Boplassen lå i sin tid i strandkanten - og dateres til det 2. årtusen før Kristus.

Navnet

Forstavelsen «våtta» stammer fra gammelnorsk «viti» som betyr varde. Betydningen blir da «bakken opp til varden».

Bauta i 1928

Bautaen ble reist og avduka 5. juli 1928 på initiativ av formann i Nord-Trøndelag Historielag Ola Five som fikk ideen av konservator Th. Petersen. Den har inskripsjonen «Paa denne staden vart i 1871 funne den fyste buplass fraa steinalderen i Noreg.»

Kilder

Ole Five foran bautaen som ble reist i 1928
  • Stene, Morten: Bli dus med Steinkjer, Steinkjer 1996.
  • Fossum, Gunnar: «Minnesteinen på Våttabakken» i Årbok for Egge Historielag 2008
  • Egge Museum: Best å vera budd! Nasjonsbygging og frigjøring. Utstillingsbrosjyre. Steinkjer 1998


Koordinater: 64.022818° N 11.495791° Ø