Worm Hirsch Lund

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 29. apr. 2022 kl. 10:41 av Kallrustad (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Worm Hirsch Lund var ingeniør og direktør ved Folldal Gruver.
Foto: Oslo Museum

Worm Hirsch Lund (født 28. juni 1878 i Hammerfest, død 4. november 1953 i Oslo) var bergverksingeniør og direktør ved Folldal Gruver i perioden 1906-1931. Han hadde en sentral rolle i en av landets lengste arbeiderkonflikter, Folldalsstreiken i perioden 1929 til 1931.

Barndom

Worm Hirsch Lund var sønn av oversakfører Ole Lund og Malene Robertson, og vokste opp i en søskenflokk med minst fjorten barn. Han var barnebarnet til visekonsul Carl Robertson, opprinnelig fra Skottland, og søskenbarnet til politiker og handelsmann Charles Robertson, som ble Norges handelsminister og Hammerfests ordfører.

Utdanning og arbeid

Hirsch Lund gikk ut av Hammerfest skole i 1893 og startet på Trondhjems Tekniske Læreanstalt på linja kalt «Maskinvæsen» i 1894. Han ble uteksaminert fra skolen i 1897 med gode karakterer. Han studerte videre ett år ved Bergakademiet Freiberg i Tyskland. I perioden 1899-1902 var han innom både Alta Kobbergruver, Thorsis Sulphur & Copper Co. og Kjøli gruver som ingeniør.

Hirsch Lund tegnet Sulitjelma kirke, som sto ferdig i 1899.

I 1904 giftet han seg med Jakoba Johanna Lesterhuis Mensinga fra Trondheim. De fikk minst fem barn.

Bergverksdirektør

Direksjonen var direktørboligen ved Folldals gruver. Den ble bygd av Worm Hirsch Lund i 1910.
Foto: Axel Rosenvinge Brostrup/Anno Musea Nord-Østerdalen

Worm Hirsch Lund kartla gruvene i Folldal i perioden 1904 til 1906, da han var ung bergverksingeniør. Undersøkelsene konkluderte med at det var grunnlag for ny virksomhet. Selskapet The Foldal Copper & Sulphur Co. Ltd. ble stiftet, med engelsk kapital og med Worm Lund som direktør. Han ble karakterisert som en dyktig ingeniør, men som en steil og uforsonlig leder. Gruvearbeiderne organiserte seg allerede fra 1906, og de første årene med Hirsch Lund som leder var preget av stadige streiker og arbeidskonflikter. I 1931, ved storstreikens slutt, måtte han gå fra stillingen som direktør ved Folldals gruver.

I perioden han var direktør ved Folldals gruver fikk han blant annet bygd en herskapelig direktørbolig med tennisbane, badedam og prydhage med lysthus. Denne boligen, kalt «Direksjonen», sto ferdig i 1910.

Worm Hirsch Lund flyttet til Oslo, der han døde i 1953.

Kilder og litteratur