Åssiden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Åssiden elvepark.
Foto: Egil Øygard (2022).

Åssiden er en av de største bydelene i Drammen, og i 2008 var det 11 043 innbyggere her. Åssiden grenser mot tidligere Nedre Eiker kommune i vest og Drammenselva i sør. Bebyggelsen i bydelen består av eneboliger, rekkehus og blokker. I tillegg er det en del forretnings- og industrilokaler. Langs Drammenselva ligger Elveparken. Dette er en sammenhengende turvei med plenområde, leikeplass og ballslette. I åsen ligger det turløyper i tillegg til Aronsløypa skisenter. På Åssiden lå også Drammen Travbane (etablert i 1953, nedlagt i 2019). Bydelen har to barneskoler, Aronsløkka barneskole og Åssiden barneskole, en ungdomsskole, Kjøsterud ungdomsskole samt Åssiden videregående skole.

Historie

Hele Bragernes og Åssiden tilhørte Lier kommune i tidligere tider.

Drammen har hatt to store byutvidelser vestover mot området som ble kalt Åssiden. Den første var i 1870, og omfattet gårdene Hamborgstrøm, Hotvet, Øren og Holse-Landfall, og i 1951 ble resten av Åssiden en del av Drammen. Det ble da igangsatt en kraftig utbygging av Åssiden, og befolkningstallet steig fra ca. 2 000 til 10 000 på noen få tiår.

I 1967 ble Åssiden kirke bygget, Kjøsterud ungdomsskole i 1969 og Aronsløkka skole i 1974. Seinere ble også Åssiden videregående skole (Buskeruds største videregående skole), Drammen tekniske fagskole og Drammen Opplæringssenter (DROPS) bygget.

Kilder