Østby (Gjøvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Østby
Ostby Gjovik.jpg
Foto: Kai Hansen (2009).
Alt. navn: Østby i Lien
Fylke: Innlandet
Kommune: Gjøvik
Gnr.: 101
Bnr: 1

Østby er en gard i Gjøvik kommune, med adresse Vestre Totenveg 511, 513 (gardsnr. 101, bnr. 1). Garden ligger på og har gitt navn til Østbyhøgda. Stedet er sia 1963 eid av Gjøvik kommune og brukes nå (2009) som hestesportsenter. Ifølge Norske Gardsbruk hadde Østby i 1999 om lag 100 mål dyrka jord og 230 mål skau.

Østby og nabogarden Ås tilhørte opprinnelig Østre Toten kommune, og for å skille denne Østby-garden fra Østby i Skreien ble betegnelsen «Østby i Lien» brukt. I 1896 ble imidlertid Østby og Ås overført til Vardal kommune. Skoleungene her, som før hadde gått på Nordli, ble samtidig overført til Vindingstad. I 1964 ble Vardal slått sammen med Gjøvik kommune.

Garden har lenge vært bortforpakta. Etter andre verdenskrig var det Bredo Andersgaard som dreiv Østby. Han og familien bodde også på garden. Fra 1964 (etter at kommunen kjøpte garden) til ca. 2000 ble Østby forpakta av Amundrustad i Nordlia.

Gjøvik kalkfabrikk ble i 1897 bygd på Østbys grunn på grunn av de rike kalkforekomstene her. Gardbruker Ole Østby var en av initiativtakerne og aksjeeierne. Deler av Vindplassen, som drives av Vind idrettslag, er også anlagt på gammal Østby-grunn.

Gardsnavnet betyr beint fram Østgarden og er danna i opposisjon til naboeiendommen Vestby.

Husmannsplasser

Kilder og litteratur