Ole Pedersen Østby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Garden Østby i 2009.
Foto: Kai Hansen

Ole Pedersen Østby (født 3. januar 1848 i Vardal, død?) var bonde på Østby, en gard sørvest for Gjøvik.

Han vokste opp på Øykåsen i Vardal, som sønn av bonde Peder Pedersen og Mari Gulbrandsdatter. Rundt 1876 gifta han seg med Tora Arnesdatter Erlandshaugen fra Sør-Aurdal, og de fikk i hvert fall seks barn: tre sønner og tre døtre.

Rundt 1875 var Ole Pedersen, da ugift, brennerimester ved Narum Brænderi i Kolbu i Vestre Toten, men i 1876 flytta han til Østby i Østre Toten, der alle barna ble født. I folketellinga for 1891 er han registert som gardbruker på Østby. Året etter fikk han tinglyst skjøte på garden av den ugifte farbroren Andreas Pedersen Øgaasen, som tok føderåd.

På Østby lå det et stort kalksteinsfjell. I 1897 starta Ole Østby, sakfører Adolf Skattum og vognfabrikant H. H. Lingjerde på Gjøvik bedriften Gjøvik Kalkfabrik, som for en stor del solgte kalk til Toten Cellulose i Hunndalen, og som anla Kalkvegen som transportåre. I Fra Gjøvik og omliggende distrikters næringsliv 1914 skildres Ole Østby som «en for bedriften særlig interessert mand», men etter noen år solgte han allikevel aksjene sine til redaktør Johan Enger.

I Ole Østbys tid på garden, i 1896, ble Østby og naboeiendommen Ås overført fra Østre Toten til Vardal herred. Østby ble etter hvert solgt til sønnen Petter, som i sin tur avhenda garden i 1907. I Folketellinga for 1910 finner vi Ole og Tora Østby som føderådsfolk på garden.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker

Ole Pedersen Østby i Historisk befolkningsregister.