Øymark kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Øymark kirke
Øymark kirke.JPG
Øymark kirke fotograferi i 2006
Sted: Øyestad
Byggeår: 1879
Kirkegård: Kirkegård ved kirken, utvidet i 1859
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Borg
Prosti: Østre Borgesyssel
Sokn: Øymark sokn
Periode: Nygotikk
Arkitekt: Gustav Blom Kielland
Teknikk: Panelt tømmer
Materiale: Tre
Prekestol: I tre fra 1879
Døpefont: Romansk font i kleberstein
Altertavle: Nygotikk med maleriet «Oppstandelsen», en kopi etter Adolph Tidemand
Sitteplasser: 500
Annen informasjon: Votivskip med påskriften «17 Kløcker 99»
Pipeorgel fra Olsen og Jørgensen

Øymark kirke er en langkirke fra 1879 i Marker kommune i Østfold. Den er en del av Den norske kirke og hører til Østre Borgesyssel prosti i Borg bispedømme.

Kirken ligger ved østbredden av Øymarksjøen. Kirkegården er utvidet mot syd og øst og omgis av steinmur som i syd danner forstøtning for kirkegården. Øst for kirken ligger Øystad gård som var prestegård i middelalderen, og mellom gården og kirkegården går veien mellom Ørje og Halden. På kirkegårdens sørvestre del står et gravkapell fra 1930.

Kirken er bygget i tømmer som står på gråsteinsgrunnmur og er kledd med smalt vekselpanel som utvendig er hvitmalt. Kirken har 500 plasser. Den har langt, rektangulært skip, smalere, polygonalt avsluttet kor og høyt vesttårn. Arkitekt for kirken var stadsingeniør i Fredrikshald, Gustav Blom Kielland og den ble oppført av gårdbruker Sven Eng og klokker Berg.

Øymark kirke slik den står i dag er den tredje kirken på stedet. Den første var en annekskirke til Aremark kirke. Den var viet til jomfru Maria og St. Michael 21. februar og var en stavkirke som ble revet og erstattet av en kirke i tømmer i 1725. Denne tømmerkirken brant ned i 1875.

Det er bevart noe inventar fra de tidligere kirkene, blant annet døpefonten, dåpsfatet, lysekrone og et votivskip. Døpefonten er av romansk type i klebersten og er formet som en kalk. Votivskipet er en fregatt hvor det i akterstavnen står skrevet «17 Kløcker 99».

Den nygotiske altertavlen har maleriet «Oppstandelsen» i midtpartiet, en kopi etter Adolph Tidemand. Denne ble gitt som en gave fra Andrea Aarnæs i 1900.

Pipeorgelet er fra Olsen og Jørgensen i Christiania fra 1895. Prekestolen er utført i tre og har fire fag. Den er fra 1879.

Kirken har to klokker fra Olsen Nauen klokkestøperi, med diameter på henholdsvis 75cm og 60 cm, høyde henholdsvis 56 cm og 45 cm, uten krone. Den ene har inskripsjonen: «Mens tiden går sin alvorsgang, hver sjel de kalde ved sin klang, Til Herrens hus at sørge.» Begge klokkene er fra 1877.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.419815° N 11.663984° Ø